Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová literatura 19. století (KRU / SVL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / SVL1 - Světová literatura 19. století, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Romantizmus (přelom 18. a 19. stol.) utvářejcí se v literaturách a kultuře zemí slovanských v návaznosti na romantizmus západoevropský dovršující svůj vývoj v pozdním romantizmu.2. Nastolení a vznik pojmů světová literatura ("generální literatura" J. W. Goetha) lit. evoluce, kategorie literární epochy, fenomén lit. souvislosti, konvergence a kontinuity aj.).3. Romantizmus jako literární škola, umělecký směr i celistvá kulturní epocha evropského umění (Tieck, Novalis, Achim von Arnim, Chamisso, Hölderlin, Brentano, bratři Grimmové, Hoffmann).4. Angličtí "jezerní básníci" (Coleridge, Wordsworth aj.).5. W. Blake jako vrcholný zjev evropského romantizmu.6. Byron, Shelley, Leopardi, Puškin, Lermontov, Hugo, Stendhal, Musset, Vigny, Mickiewicz, Słowacki, Krasiński Norwid, Mácha, Cooper, Délacroix, Matejko, Hegel, Schleiermacher, Schelling, Schopenhauer, Bolzano, Beethoven, Schubert, Weber, Paganini, Slavík, Voříšek aj.7. Český, polský a ruský romantizmus v umělecké návaznosti, souvislosti a duchovní afinitě s romantizmem evropským a světovým.8. Evoluce evropského umění v postromantickém období (Poe, Emerson, Whitman, Petöfi, Heine, Kleist, Sandová, Musset, De Coster, Havlíček Borovský, Němcová, Tyl, Kierkegaard, Chopin, Liszt, Donizetti, Berlioz, Mendelssohn-Bartoldy, Schumann, Meyerbeer, Wagner, Glinka, Smetana, Verdi, Wieniawski, Taine, Nietzsche aj.).9. Evoluce symbolismu (Baudelaire, francouzští "prokletí básníci" (Corbiére, Rimbaud, Verlaine, Mallarmée, Lautréamont), Rodin aj.).10. Evoluce realizmu, dominantního směru v umění 19. st. (Courbet, Daumier, Comte, Balzac, Flaubert, Dickens, Hardy, Thackeray, Turgeněv, L. N. Tolstoj, Dostojevskij, Sienkiewicz, Prus, Neruda, Ibsen, Strindberg, Čechov, Stanislavskij, Gogh, aj.).11. Vnitřní stratifikace modernizmu na sklonku na sklonku 19. a poč. 20. století.12. Modernizmus konce 19. a poč. 20. stol. (symbolizmus, akmeizmus, expresionizmus).13. Wilde, Sologub, Blok, Bělyj, Andrejev, Eliot, Wolfe, Meyrink, Kafka, Kubin, Klima, Grin, Nabokov aj.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v dějinách světové literatury od romantizmu k modernizmu. Získává schopnost dané literární směry a konkrétní literární díla správně pochopit, interpretovat a zařadit do širšího evropského literárněhistorického kontextu. Samostatně pracuje s primární a sekundární literaturou, uměleckými texty, je schopen o zvoleném tématu diskutovat.

Literatura

Ilustrované dějiny světa. Bratislava, 1992. Malá encyklopédia spisovateľov sveta. Bratislava, 1981. Karpatský, D. Malý labyrint literatury. Praha, 2001. Slovník světových literárních děl, sv. 1-2. Praha, 1988. Svět literatury. I. (F. Vodička a kol.). Praha 1992 (2. vyd.). Stupka, V. Světová literatura, část I. (do r. 1789). Brno, 1982. Milička K. Básníci velkých příběhů: světová literatura. Praha, 2002. Brož, F. Česká a světová literatura v datech 1, (1800-1899). Brno, 2001. Brož, F. Česká a světová literatura v datech 4. Brno, 2006. Ďurišin, D. Čo je svetová literatúra?. Bratislava, 1992. Pechar, J. Dvacáté století v zrcadle literatury. Praha, 1999. Mocná, D. - Peterka, J. a kol. Encyklopedie literárních žánrů. Praha, Litomyšl: Paseka, 2004. Lodge, D. Jak se píše román. Praha, 2003. Bloom, H. Kánon západní literatury. Praha: Prostor, 2000. Pelán, J. Kapitoly z francouzské a italské literatury. Praha: Torst, 2000. Sochrová, M. Kompletní přehled české a světové literatury. Havlíčkův Brod, 2007. HILSKÝ, M. - ZELENKA, J. (red.). Od Poea k postmodernismu (Proměny americké prózy). Praha: Odeon, 1993. SCHOLL, J. Slavné romány 20. století: 50 nejvýznamnějších moderních románů. Praha, 2006. MACURA, V. Slovník světových literárních děl. [Díl] 2, M-Ž. Praha, 1988. Současná světová próza v češtině a slovenštině: výběrová bibliografie [sestavila Olga Erhartová]. Brno, 2000. Černý, V. Studie a eseje z moderní světové literatury. Praha, 1969. Světové literatury 20. století v kostce: americká, britská, francouzská, italská, Latinské Ameriky, německá, ruská, španělská / [pod vedením Iva Pospíšila zpracovali Simoneta Dembická [et al.]. Praha, 1999. Žilina, M. Texty o literatuře. Praha, 2005.

Požadavky

K zápočtu musí student prostřednictvím písemného testu prokázat orientaci v dané problematice, podmínkou pro udělení zápočtu je rovněž předložení seminární práce v rozsahu 3-5 stran, kterou si student zvolí na základě konzultace s vyučujícím a předložení seznamu prostudované primární a sekundární literatury.

Garant

doc. PhDr. Jan Vorel, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jan Vorel, Ph.D.