Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tlumočnický proseminář (KRU / TLUP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / TLUP - Tlumočnický proseminář, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní poučení o teoretických východiscích.2. Hospodaření s dechem. Dechová cvičení.3. Koncentrace. Vizualizace. Verbalizační cvičení. Rozdělení pozornosti. Dechová cvičení.4. Koncentrace. Asociace. Verbalizační cvičení (plynulost projevu). Práce s textem (doplňování). Řečová cvičení.5. Rozdělení pozornosti. Kategorizace. Řečová cvičení.6. Verbalizační cvičení. Práce s textem (přeformulování). Řečová cvičení.7. Krátkodobá a dlouhodobá paměť. Kapacita paměti. Řečová cvičení.8. Koncentrace. Paměť. Práce s textem. Řečová cvičení.9. Rozdělení pozornosti. Paměť. Verbalizační cvičení. Práce s textem (paralelní text). Řečová cvičení.10. Rozdělení pozornosti. Paměť. Verbalizační cvičení (kreativita). Práce s textem. Řečová cvičení.11. Koncentrace. Paměť. Práce s textem. Rozdělení pozornosti. Řečová cvičení.12. Rozdělení pozornosti. Paměť. Verbalizační cvičení. Práce s textem. Řečová cvičení.13. Shrnutí teoretické a metodické báze.

Získané způsobilosti

Student poznává kognitivní nároky na tlumočnickou profesi. Rozvíjí všechny tři skupiny kognitivních dovedností nutných pro úspěšné tlumočení. Samostatně se připravuje a intenzivní domácí přípravou upevňuje a rozvíjí dovednosti získané v prezenční výuce. Získává schopnost veřejné promluvy. Zvládá řečová cvičení v mateřském a studovaném jazyce. Rozvíjí schopnost hospodaření s dechem, verbální fluenci, kapacitu paměti, řízené zapamatování a zapomínání. Zvládnuté metody aplikuje na cvičeních.

Literatura

Rábeková, S. - Raclavská, J. - Vilímek, V. Cvičebnice pro rozvoj kognitivních a řečových dovedností tlumočníků. Ostrava, 2008. Postránecký, M. Cvičíme podtřeh a logiku. Praha, 2003. Snowdon, P. Tipy, triky a techniky pro trénink mozku. Praha, 2003. Lair, S. Trénink paměti: principy, metody a cvičení pro využití a rozvoj paměti. Praha, 1999. Hrdinová, E. - Vilímek, V. a kol. Úvod do teorie, praxe a didaktiky tlumočení. Mezi Skyllou vědy a Charybdou praxe?!. Ostrava, 2008. Brennan, H. Ach, ta paměť! aneb Jak se efektivně učit. Praha, 2000. Styles, E. A. Attention, perception and memory: an integrated introduction. Hove, 2005. Jones, R. Conference interpreting explained. Manchester, 2002. Kautz, U. Handbuch Didaktik des Übersetzens und Dolmetschens. München, 2002. Belz, H. - Siegrist, M. Klíčové kompetence a jejich rozvíjení. Praha, 2001. Dingová, N. Paměťová a jazyková cvičení pro tlumočníky. Praha, 2008. Špačková, A. Rétorika pro tlumočníky. Praha, 2008. Hancock, J. Skryté síly mozku: průvodce systémem využití mozku k zásadnímu zlepšení paměti. Šternberk, 2002. Čeňková, I. Teorie a didaktika tlumočení I. Praha, 2001. Makarová, V. Tlmočenie. Hraničná oblasť medzi vedou, skúsenosťou a umením možného. Bratislava, 2004. Nováková, T. Tlmočenie: teória - výučba - prax. Bratislava, 1993. Geisselhart, R. R. - Burkart, C. Trénink paměti a koncentrace: praktické techniky, cvičení, příklady a testy. Praha, 2006. Carter,P. - Russell, K. Trénink paměti a kreativity: příklady s řešením. Praha, 2002.

Požadavky

Zápočet získá student za aktivní účast na seminářích v rozsahu 70 % a za domácí přípravu pomocí průběžně zadávaných řečových a paměťových cvičení.

Garant

Mgr. Vítězslav Vilímek, PhD.

Vyučující

Mgr. Vítězslav Vilímek, PhD.