Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie ve spol. praxi (KSE / BSVSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / BSVSP - Sociologie ve spol. praxi, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální dynamika. Její vývoj a charakteristika. Společenský vývoj a změna.2. Demografie jako věda. Demografické jevy a procesy. Metody a zdroje dat.3. Kvantitativní a strukturální demografické změny. Sňatečnost a rozvodovost. Porodnost. Manželství a partnerství.4. Regionální změny. Sčítání lidu. Věková, vzdělanostní, ekonomická a náboženská struktura populace.5. Změny vzdělanostní a kvalifikační struktury. Vzdělanostní expanze. Vzdělání a pracovní kvalifikace.6. Ekonomická aktivita a neaktivita. Vývoj životní úrovně. Mzdová diferenciace.7. Proměny způsobu života . Volný čas. Hodnotové orientace. Každodenní činnost.8. Sociální nerovnosti a jejich proměny. Sociální rozvrstvení a sociální status.9. Vnímání sociálních nerovností. Sebezařazení na společenském žebříčku.10. Sociální postavení domácností a rodin. Příjmová a spotřební úroveň. Rozdíly v životní úrovni.11. Sociální integrace. Sociální soudržnost. Sociální diferenciace.12. Sociální mobilita. Vnitrogenerační a mezigenerační mobilita.13. Socioprofesní mobilita. Vzdělanostní mobilita. Životní strategie a jejich proměny.

Získané způsobilosti

Student má solidní přehled o problematické jíž se sociologie zabývá a o metodách, jimiž daná témata zkoumá. Umí samostatně vyhledávat relevantní odborné informace a číst speciální odbornou literaturu. Se získanými poznatky se bude lépe orientovat jak v řadě jiných vědních oborů, tak i v konkrétní společenské praxi.

Literatura

MOŽNÝ, I. Česká společnost. Portál. Praha, 2002. Demografie (nejen) pro demografy. Sociologické nakladatelství. Praha, 1993. TUČEK, M. Dynamika české společnosti. Sociologické nakladatelství. Praha, 2003. GIDDENS, A. Sociologie. Argo. Praha, 2001. HORÁK, V. J. Sociologie pro nesociology. Ostrava, 2005. VEČERNÍK, J., MATĚJŮ, P. Zpráva o vývoji české společnosti 1989-1998. Academia. Praha, 1998.

Požadavky

Hodnocena bude aktivní účast studenta v rámci jednotlivých přednášek a seminářů, zvládnutí orientace ve sledované problematice, schopnost argumentace, diskuse a samostatného tvůrčího uvažování. Podmínkou absolvování ústní zkoušky bude prokázání osvojení si hlubší orientace v tématech uvedených v tomto sylabu, dále kvalitní zpracování průběžných testů a seminární práce, včetně její prezentace v rámci semináře a navození diskuse týkající se jejího obsahu.

Garant

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.PhDr. Marek Schneider, Ph.D.