Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská unie (KSE / EUNIR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / EUNIR - Evropská unie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie mezinárodní integrace2. Historie a motivy evropské integrace3. Charakteristiky EU a členské státy4. Proces rozšiřování EU5. Multilevel governance EU6. Funkce jednotlivých institucí EU (Evropský parlament, Rada ministrů, Evropská komise, Výbor regionů)7. Soudní systém EU, Evropský soudní dvůr8. Evropská centrální banka, Evropská investiční banka a Evropský investiční fond9. Evropa 202010. Postavení EU ve světě11. Role neziskového sektoru v EU12. Strukturální fondy EU a neziskový sektor

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu studenti získají teoretické znalosti o multi-level governance EU a částečně se zorientují v možnostech financování neziskových aktivit. Porozumí systému fungování různých institucí EU a budou schopni obhájit pozici neziskového sektoru v rámci evropského mezinárodního společenství. Budou znát klady i omezení členství národních států v EU. Tyto znalosti budou moci využít v praxi zejména jako řídící pracovníci nevládních neziskových organizací, projektoví manažeři, projektoví administrátoři či jako nezávislí konzultanti v oblasti veřejného sektoru.

Literatura

RUMPEL, P. a kol. Geografické aspekty evropské integrace. Ostravská univerzita: Oftis, 2007. PAVLÍK, P. Integrační procesy ve světě. In: Jehlička, P., Tomeš. J., Daněk, P.: Stát, prostor, politika. Praha: PřF UK, 2000. NUGENT, N. The Government and Politics of the European Union. Duke University Press, 2006. BAAR, V. Vnější vztahy Evropské unie. Ostravská univerzita: Repronis, 2006.

Požadavky

Pro úspěšné zvládnutí předmětu je nutná aktivní účast na hodinách a zapojení do skupinové práce, kde jsou společně zpracovávána a praktický procvičována témata související s aktuální probíranou látkou. Pro úspěšné zakončení je nutné absolvovat písemný závěrečný test.

Garant

doc. Mgr. Eva Saunders, Dr.

Vyučující

doc. Mgr. Eva Saunders, Dr.