Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Humanitární a charitativní činnost (KSE / HUCHR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / HUCHR - Humanitární a charitativní činnost, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do problematiky a objasnění základních pojmů.2. Charis, agapé, charitas, diakonie, charita.3. Filantropie, altruismus, dobročinnost, dárcovství, mecenášství, sponzorství.4. Charitativní činnost v ČR do roku 1939 a po roce 1989.5. Charitativní organizace v ČR a jejich hlavní oblasti charitativní činnosti.6. Metody charitativní činnosti.7. Humanitární versus rozvojová pomoc.8. Hlavní světové a české humanitární organizace a oblasti jejich humanitární činnosti.9. Globální humanitární problémy (chudoba, vzdělání, zdraví demog. vývoj, živ. prostředí, mezin. zadluženost).10. Humanitární charta.11. Specifika humanitární pomoci v ČR a jinde na světě.12. Terénní krizová práce, spolupráce s krizovými odborníky.13. Humanitární krize - úloha multioborových intervenčních týmů

Získané způsobilosti

Student bude schopen prakticky navrhnout, provést a udržet vlastní charitativní projekt. Student bude teoreticky připraven na výkon povolání či dobrovolnictví u charitativní organizace. Student bude schopen věcně rozlišit mezi paradigmatem humanitární a rozvojové pomoci. Student pochopí úlohu organizací veřejného sektoru v rámci humanitární pomoci a bude teoreticky erudován k možnosti seberealizace v humanitární organizaci.

Literatura

SOZANSKÁ, O., TOŠNER, J. Dobrovolníci a metodika práce s nimi v organizacích. Praha: Portál, 2002. JANKOVSKÝ, J. Etika pro pomáhající profese. Praha: Trion, 2003. ISBN 80-7254-329-6.PRINCOVÁ, K. Hrozby a výzvy v humanitární pomoci. In Sborník Spravedlnost a služba. Olomouc: Caritas - Vyšší odborné školy sociální Olomouc, 2006. CHADIMA, M. Charitativní péče - Historie a současnost. Hradec Králové: Gaudeaumus, 2007. VODÁCKOVÁ, D. Krizová intervence: krize v živote člověka : formy krizové pomoci a služeb. Praha: Portál, 2002. KOPŘIVA K. Lidský vztah jako součást profese, Psychoterapeutické kapitoly pro sociální, pedagogické a zdravotnické profese. Praha, 1997. MAREŠ, P. Sociologie nerovnosti a chudoby. Slon. Praha, 1999. NAVRÁTIL, P. Současné pojetí a dilemata disciplíny, in O. Matoušek a kol., Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. BAŠTECKÁ, B., A KOL. Terénní krizová práce. Praha: Grada, 2005. WOLFE, D., J. de. Terénní příručka pro pracovníky psychosociálních ahumanitárních služeb, kteří se angažují při hromadných neštěstích většího rozsahu. Praha: ADRA, MVCR, 2005. ŘÍČAN, P. S Romy žít budeme - jde o to jak. Praha: Portál, 2000. BEDNÁROVÁ, Z., PELECH, L. Slabikář sociální práce na ulici. Brno: Doplněk, 2003. Matoušek, O. Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2006. ÚLEHLA, I. Umění pomáhat, učebnice metod sociální práce. Praha: SLON, 2007.

Požadavky

Prezentace vybraného charitativního nebo humanitárního projektu.

Garant

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.PhDr. Marek Schneider, Ph.D.