Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk a styl žurnalistických žánrů (KSE / JSSZZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / JSSZZ - Jazyk a styl žurnalistických žánrů, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Žurnalistika, genologie, žánry obecně2. Žánry žurnalistické (informativní/zpravodajské, analytické/publicistické, beletristické)3. Proces tvorby žurnalistických textů; kompozice zpráv; lead4. Jazyk a styl žurnalistiky: slova, věta, nadvětné útvary5. Jazyk a styl titulků6. Metajazyková vyjádření v publicistice; výrazy zvýrazněné uvozovkami7. Prostředky nepřímé nominace v žurnalistice8. Prostředky neverbální komunikace v žurnalistice9. Informační článek, story/příběh10. Fejeton aj. zábavné žánry11. Reportáž; interview; recenze; úvodník12. Soudnička dříve a dnes13. Investigativní žurnalistika

Literatura

BARTOŠEK, J. Žurnalistika. Úvod do studia. Olomouc, 1997. BEČKA, J.V. Jazyk a styl novin. Novinář(nakl.), 1973. BEČKA, J.V. Sloh žurnalistiky. Praha, 1986. BECK-KARLSEN, J. Být při tom. 1991. ANDERSON, D.-BENJAMINSON, P. Investigative Reporting. 1976. URBANCOVÁ, L. Premeny úvodníka v časopisoch. In Regulacyjna funkcja tekstów. Łodż ,s. 195-198, 2000. MCLUHAN, M. Jak rozumět médiím. Praha, 1991. SRPOVÁ, H. K aktualizaci a automatizaci v současné psané publicistice. Ostrava: FF OU, 1998. SRPOVÁ, H. K jedné vývojové tendenci v české žurnalistice. In Retrospektívne a perspektívne pohľady na jazykovú komunikáciu. Bánská Bystrica, s.157-160, 1999. Novinářské žánry I, II. Novinář(nakl.), 1974. ŠTORKÁN, K. Publicistické žánry. Novinář (nakl.), 1980. Terminologický slovník žurnalistiky. Bratislava, 1989. ŠTORKÁN, K.-BAUMAN, M. a kol. Umění interview. 1973. ŠMÍD, M. Úvod a texty ke studiu masových médií. Praha, 1992. HUDEC, V. Úvod do teorie žurnalistiky. Novinář(nakl.), 1989.

Požadavky

Výuka v předmětu má u studentů rozvíjet schopnost kritické analýzy jazyka i stylu autentických textů různorodých žurnalistických žánrů. Studenti jsou vedeni k tomu, aby identifikovali prostředky persvaze i manipulace, prostředky, jimiž žurnalisté zvyšují atraktivitu svých komunikátů, ale také prostředky, jež jsou v konkrétním textu nevhodné z hlediska uplatnění hlavních funkcí žurnalistiky. Hlavní součástí je však vlastní tvorba žurnalistických komunikátů, a to pro masmédia tisková, auditivní nebo audiovizuální.

Garant

doc. PhDr. Hana Srpová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Hana Srpová, CSc.