Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poraden. a soc. práce se starými lidmi (KSE / KBPSL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / KBPSL - Poraden. a soc. práce se starými lidmi, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tutoriály:1. Specifika sociální práce se starými lidmi (sociální práce v zařízeních, při propuštění z akutní péče, v domácím prostředí, komunitní sociální práce se seniory).2. Sociální služby a typy zařízení pro seniory.3. Péče o seniory (historický exkurz, novodobá péče - zábavně- terapeutické programy pro seniory, metoda validace, práce se vzpomínkami aj.).4. Paliativní péče. Hospic.5. Osobnost sociálního pracovníka pracujícího se starými lidmi (specifické nároky, zátěž a její zvládání).Organizační zajištění:Tutoriál tohoto předmětu je zaměřen na rozšíření dosavadních teoretických znalostí studentů z oblasti sociální práce s akcentem na cílovou skupinu seniorů. Tutoriál je interaktivní, veden tak, aby podporoval u studentů schopnost diskutovat nad jednotlivými tématy, využívat při diskuzi získané poznatky z praxe, případně pracovat ve skupině nad zadaným úkolem. V rámci zpřehlednění a zkvalitnění výuky je všestranně využito technického zázemí učeben. Cílem tutoriálu je vzbudit ve studentech zájem o danou problematiku, a tím i zvýšit jejich motivaci k dalšímu samostudiu. Studenti mohou využívat ke konzultacím (individuálním a skupinovým) také konzultační hodiny vyučujících určené pro KS.Distanční studium:Definice stáří (stáří, stárnutí, periodizace stáří), teorie stárnutí. Obraz stáří v průběhu staletí.Změny v životě starého člověka (změny tělesné, kognitivní, emoční, behaviorální, sociální, změny v oblasti ps. potřeb). Adaptační mechanismy seniorů. Vztahy seniorů.Gerontologie. Nejfrekventovanější diagnózy ve stáří (demence, spánkové poruchy, poruchy vyměšování atd.). Umírání a smrt.Demografické a socioekonomické charakteristiky populace seniorů. Demografický vývoj v ČR. Životní úroveň starých lidí. Postavení seniorů z pohledu legislativy ČR.Komunikace se starými lidmi.Ageismus, domácí násilí na seniorech.Organizační zajištění:Distanční výuka probíhá formou samostudia, vycházejícího z distanční opory, ve formě ppt. prezentací k příslušným tematickým okruhům, která je studentům k dispozici na www stránkách. Opora je doplněna odkazy na další studijní zdroje. Studenti mohou využívat zdroje dostupné v univerzitní studovně a studovně FF OU, také komunikaci s vyučujícím prostřednictvím e-mailu.

Získané způsobilosti

Student se absolvování tohoto předmětu orientuje v základních pojmech souvisejících s problematikou sociální práce se seniory. Jsou rozvíjeny jeho diagnostické a intervenční kompetence, především schopnost identifikovat hlavní potřeby seniorů, schopnost zhodnotit možná ohrožení plynoucí z různorodých sociálních situací klientů a schopnost navrhovat vhodná řešení. Student se orientuje v systému sociálních služeb určených pro seniory. Dále jsou rozvíjeny kompetence psychosociální, student získává znalosti o specifické komunikaci seniorů, na podkladě teoretických znalostí je zvyšována jeho schopnost porozumění a vcítění se do situace seniorů.

Literatura

RHEINWALDOVÁ, E. Novodobá péče o seniory. Praha : Grada, 1999. Stuart-Hamilton, I. Psychologie stárnutí. Praha : Portál, 1999. RABUŠIC, L.(ed.). Česká společnost a senioři. Brno : MU, 1997. HORSKÁ, P. Dětství, rodina, stáří v dějinách Evropy. Praha : Panorama, 1990. HAŠKOVCOVÁ, H. Fenomén stáří. Praha : Panorama, 1990. PICHAUD, C., THAREAU, I. Soužití se staršími lidmi. Praha : Portál, 1998.

Požadavky

Odevzdání písemně zpracovaného seminárního úkolu - kazuistiky.Doporučený obsah kazuistiky konkrétního seniora:1) Věk, pohlaví, současná situace seniora - bytová, rodinná, finanční, zdravotní, vzhled, atd.2) Změny ve stáří - tělesné, v prožívání, ve vztazích - s vnoučaty, s dětmi, s partnerem.3) Odchod do důchodu - kdy, jak prožíval/a, změna struktury času, zda si přivydělává, jak se změnila ekonomická situace.4) Volný čas - struktura běžného dne, volnočasové aktivity - týdenní, měsíční, roční.5) Sociální služby - jaké služby využívá? zda je spokojen/a?6) Plány do budoucna - jak uvažuje o své budoucnosti, co by ještě chtěl/a dokázat, zažít.7) Vlastní postřehy - celkové emoční ladění seniora, jeho adaptační mechanismy?Zápočtový test: 20 otázek s možností volby, vždy jedna správná odpověď. Otázky vycházejí z prezentací, které jsou součástí studijní opory.

Garant

Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.