Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jednání a vyjednávání (KSE / KJEVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / KJEVY - Jednání a vyjednávání, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tutoriál:Témata jsou konkretizována v distančním textu:- Jednání a vyjednávání- Vyjednávání a řešení konfliktůOrganizační zajištění turoriálu:Tutoriál rozšiřuje znalosti studentů získané studiem distančního textu (studentům je k dispozici na www stránkách katedry spolu s harmonogramem přímé výuky) o další témata, zaměřuje se na stěžejní poznatky konkrétních témat, na témata problémová. Tutoriál umožňuje diskuzi opírající se o prostudovanou literaturu, uvedení konkrétních příkladů z praxe, skupinovou práci při řešení problémových témat. Studenti mohou využívat ke konzultacím také konzultační hodiny vyučujících určené pro KS. V přímé výuce jsou využívány licencované videoprogramy a řešení modelových situací. Jsou zadány otázky pro sběr informací v rámci odborných praxí.Distanční výuka (témata jsou konkretizována v distančním textu):Strategie vyjednávání - měkké, tvrdé a principiální vyjednávání.2. Osobnost vyjednavače.3. Zásady moderování a mediace.4. Proces vyjednávání - fáze, průběh.5. Příprava na jednání.6. Čas v jednání.7. Síla v jednání.8. Týmová vyjednávání.9. - 10. Vyjednávací taktiky.11. Jednací styly - interkulturní specifika.12. - 13. Řešení konfliktů v jednání.Organizační zajištění:Distanční výuka probíhá formou samostudia opírajícího se o návodný distanční text zahrnující problémové otázky, příklady a úkoly k řešení (s řešením i k zamyšlení), korespondenční úkoly, odkazy na další studijní zdroje. Studenti mohou využívat zdroje dostupné v univerzitní studovně a studovně FF OU, také komunikaci s vyučujícím prostřednictvím e-mailu. Na Portálu OU jsou zveřejněny okruhy poznatků požadovaných ke SZZ.

Získané způsobilosti

Student v rámci seminářů rozvíjí dovednosti přesvědčovat, získat lidi pro své záměry, bránit se manipulacím, předcházet problémům a řešit konflikty své i druhých lidí. Pozorováním a reflexí prezentací a výkonů svých i jiných v rámci modelových situací a z videoprojekce konfrontuje teoretické poznatky a získává způsobilosti potřebné pro intervenci v pomáhajících profesích i v běžných životních situacích. Učí se diskutovat, zaujímat stanoviska, popisovat, kritizovat, týmově pracovat, kooperovat, plánovat. Předmět je zaměřen na rozvíjení psychosociálních kompetencí.

Literatura

Peters-Kuhlinger, g., Friedel, J. Komunikační a jiné "měkké dovednosti". Praha: Grada, 2007. Čakrt, M. Konflikty v řízení a řízení konfliktů. Praha: Management Press, 2000. Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha, 2000. Křivohlavý, J. Tajemství úspěšného jednání. Praha: Grada, 1995. Pavlica, K. Trénink sociálních a manažerských dovedností. Praha: Management Press, 2001. Štěpaník, J. Umění jednat s lidmi 2. Komunikace. Praha: Grada, 2005. Terman, S. Umění přesvědčit a vyjednat. Praha: Grada, 2002. Paulík, K. Vyjednávání a řešení konfliktů. Ostrava: FF OU, 2005. Fisher, R., Ury, W., Patton, B. Dohoda jistá. Praha: Management Press, 1994. Lambert, T. E. Jak účinně ovlivňovat druhé. Praha: Management Press, 1999. Reineke, W. Jak vést úspěšně jednání. Praha: Svoboda, 1991. PLAŇAVA, I. Průvodce mezilidskou komunikací. Praha: Grada, 2005. Le Poole, S. Průvodce úspěšným obchodním jednáním. Praha: Grada, 1995. Lea, S. E. G., Tarpy, R. M., Webley, P. Psychologie ekonomického chování. Praha: Grada, 1994. Němec, P. Public relations; komunikace v konfliktních a krizových situacích. Praha, 1999. Hermochová, S. Sociálně psychologický výcvik II. Praha:SPN, 1988. Hrabcová, D., Gavlas, M., Prunner, P. Sociální dialog, vyjednávání v teorii a praxi. Brno: Masarykova univezita Právnická fakulta, 2008. De Vito, J. A. The interpersonal communication leader. Boston: Allyn & Bacon, 2001. Hoffmann, U., Tobin, M. Vedeme jednání v angličtině. Praha: Ivo Železný, 1997. Gross, S. F. Vztahová inteligence. Praha: Management Press, 2000.

Požadavky

Autodiagnostika vyjednávacích stylů.Komunikační cvičení pro jednotlivé vyjednávací fáze. Úvaha na téma "Vyjednávací taktiky".

Garant

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.