Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Negociace a mediace (KSE / KNEGM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / KNEGM - Negociace a mediace, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vymezení základních pojmů2) Dělení konfliktů3) Chování v konfliktu4) Přístupy k řešení konfliktů5) Analýza konfliktu6) Principy negociace7) Fáze negociace8) Mediace9) Teoretické ukotvení mediace10) Fáze mediačního procesu11) Zručnosti efektivního mediátora12) Oblasti užití mediace13) Mediace v ČR

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu studenti dokáží uplatnit přiměřené strategie řešení konfliktu v roli účastníka sporu i v úloze nezávislé třetí strany. Naučí se zručnosti ve vyjednávání, porozumí principům úspěšného vedení vyjednávání a mediace, odhalí vlastní vyjednávací kvality a potenciál vlastního rozvoje. Všechny tyto způsobilosti povedou k posílení schopností studentů pracovat v týmu, dělat zdůvodněná rozhodnutí a taktéž podpoří jejich interpersonální a interakční dovednosti a schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy. Studenti získají teoretické a komunikační kompetence, které budou moci použít v praxi zejména jako řídící pracovníci nevládních neziskových organizací, projektoví manažeři, fundraiseři, mediátoři či jako nezávislí konzultanti v oblastech veřejného i soukromého neziskového sektoru.

Literatura

Fischer, R., Ury, W., Patton, B. Jak dosáhnout souhlasu - Zásady úspěšného vyjednávání. Praha, 2004. Křivohlavý, J.:. Konflikt mezi lidmi. Praha: Avicenum, 1973. Holá, L. Mediace - způsob řešení mezilidských konfliktů. Praha, 2003. Riskin, L. L., Arnold, T., Keating, M. J. Mediace, aneb, Jak řešit konflikty. Praha: Pallata, 1997. ISBN 80-901710-6-0.Bednařík, A. Riešenie konfliktov - příručka pro pedagógov a pracovnikov s mládežou. Bratislava, 2001. Plamínek, J. Řešení konfliktu a umění rozhodovat. Praha, 1994. BEER, J., E., STIEF, E. The Mediator´s Handbook, New Society Publisher. BC, 1997. BUSH, R. A., FOLGER, J. P. The Promise of Mediation: Responding to Conflict Through Empowerment and Recognition, Jossy. Bass, San Francisco, 1994. Kolektiv autorů. Základní výcvik v mediaci, Metodické materiály. Praha: Centrum dohody s.r.o., 1999. DUFFY, K. G., GROSCH, J. W., OLCZAK, P.V. Community Mediation A Handbook for Practicioners and Researchers. The Guliford Press, 1991. Janík, A., Raděj, Z. Človek uprostred konfliktov. Bratislava, 1972. Ury, W. Jak překonat nesouhlas - Zásady vyjednávání s lidmi, s nimiž nelze vyjednávat. Praha: Management Press, 2004. Ondrušek, D., Labáth, V., Tordová, Z. Konflikt, zmierovanie a zmierovacie rady. Bratislava, 2005. Wage, J. L. Strategie a taktika vyjednávání. Praha, 2000. Křivohlavý, J.:. Tajemství úspěšného jednání. Praha: Grada, 1995. HAYNES, J.M. The fundamentals of family mediation. State University Of New York, 1994.

Požadavky

Studenti v průběhu semestru zpracují esej na konkrétní zadané téma týkající se konfliktu a mediace. Pro úspěšné zvládnutí předmětu je také nutná aktivní účast na hodinách a zapojení do skupinové práce, kde jsou společně zpracovávána a praktický procvičována témata související s aktuální probíranou látkou.

Garant

Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.