Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pracovního a obchodního práva (KSE / KZKPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / KZKPP - Základy pracovního a obchodního práva, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Působnost zákoníku práce, pracovně právní vztahy, jejich účastníci, pracovní pojem jeho vznik, změna.2. Zánik pracovního poměru, nároky z neplatného rozvázání pracovního poměru.3. Pracovní doba, přestávky v práci, práce přesčas, dovolená na zotavenou.4. Mzda, náhrada mzdy při překážkách v práci, pracovní podmínky těhotných žen, mateřská dovolená.5. Obecná odpovědnost za škodu, odpovědnost za škodu způsobenou zaměstnancem, odpovědnost za škodu způsobenou zaměstnavatelem.6. Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.7. Vztah občanského a obchodního práva, působnost obchodního zákoníku, podnikatel, jeho jednání, podnik, dispozice s ním, jeho složky, obchodní firma, podnikání zahraničních osob na území ČR.8. Obchodní společnosti, obecná charakteristika, jejich založení, zrušení s likvidací a bez likvidace, právní postavení společníka obchodní společnosti.9. Veřejná obchodní společnost, komanditní společnost.10. Společnost s ručením omezeným, základní charakteristika, akciová společnost, úvod, základní charakteristiky.11. Akciová společnost, základní charakteristika, družstvo, základní charakteristika.12. Obchodní závazkové vztahy, základní charakteristika, jejich vznik, změna, zánik, zajištění.13. Náhrada škody v obchodním právu, promlčení v obchodním právu.Okruhy č. 1., 2., 7., 8. a 12. budou probrány ve výuce. Ostatní okruhy - samostudium.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni samostatně posoudit obsah pracovní smlouvy, její základní náležitosti, odhalit jejich absenci v konkrétní smlouvě. Získají dovednosti v oblasti změn pracovního poměru (posouzení oprávněnosti vyslání na pracovní cestu, přeložení do jiného místa výkonu práce) a zejména pak se budou schopni orientovat v písemných dokumentech týkajících se skončení pracovního poměru, a to nejen z hlediska zaměstnance, ale také z hlediska zaměstnavatele. Budou způsobilí posoudit oprávněnost účasti odborové organizace na skončení pracovního poměru. V oblasti obchodního práva budou schopni samostatně posoudit podmínky pro výkon podnikání v určité konkrétní oblasti, získat živnostenské oprávnění, či založit běžnou obchodní společnost. Získají schopnost orientace v základních typech obchodních smluv.

Literatura

aktuální znění zákona č. 40/1964 Sb. Občanský zákoník. aktuální znění zákona č. 513/1991 Sb. Obchodní zákoník. aktuální znění zákona č. 65/1965 Sb. Zákoník práce. Bičovský, J., Holub, M. Komentář k občanskému zákoníku. Praha: Linde, 1991. Švestka, Z. Komentář k občanskému zákoníku. Praha: C. H. Beck, 1995. Benešová, A. a kol. Komentář k zákoníku práce. Praha: Anag, 1997. Pelikánová, I. Obchodní právo. Praha: Linde, 1995. Madar, Z. Slovník českého práva I., II. Praha: Linde, 1995.

Požadavky

Zpracování seminární práce na zadané téma odpovídající zaměření a obsahové náplni předmětu.

Garant

JUDr. Petr Hampel, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Petr Hampel, Ph.D.doc. ThDr. Andrej Slodička, PhD.