Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociologického výzkumu (KSE / MSOVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / MSOVY - Metody sociologického výzkumu, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Původní metodologická východiska sociologického výzkumu - Comteův pozitivismus.2. Doplnění základních empirických postupů v dílech Spencera, Durkheima a Webera.3. Projekt výzkumu a jeho součásti.4. Dotazníkové šetření jako nejběžnější metoda výzkumů, konstrukce dotazníku, škálování, výběr respondentů.5. Základní statistické operace, korelace prvního a druhého stupně.6. Veřejné mínění a jeho výzkum.7. Obsahová analýza a studium dokumentů.8. Příklady speciálních výzkumných technik: sociometrie, sémantický diferenciál, zúčastněné pozorování atp.9. Kvalitativní výzkumy.10. Teorie skupin.11. Demografická struktura společnosti.12. Sociálně-ekonomická struktura společnosti.13. Historicky nejznámější a nejvýznamnější světové i české sociologické výzkumné práce.

Získané způsobilosti

Schopnost poučené orientace v současné nadprodukci odborných i pseudodborných výzkumů, šetření a anket i zaujetí hodnotících stanovisek k jejich výsledkům. Schopnost rozlišení empirického důkazu od teoretické spekulace v oblasti společenských věd. Schopnost hlubšího poznání reálné demografické a sociálně-profesní struktury české společnosti. Studenti získají orientaci v empirické sociologii a v praktickém využití jejích profesionálních výsledků (statistické ročenky, výzkumné zprávy odborných sociologických pracovišť atp.).

Literatura

Pavlík, Z. a kol. Demografie nejen pro demografy. Praha: SLON, 1993. Cyhelský, L. a kol. Elementární statistická analýza. Praha: Managament Press, 1996. Giddens, A. Sociologie. Praha: Argo, 1999. Statistická ročenka České republiky 2008. Praha: ČSÚ, Scientia, 2008. Keller, J. Dějiny klasické sociologie. Praha: SLON, 2005. Tuček, M. Dynamika české společnosti. Praha: SLON, 2003. Petrusek, M. Sociometrie. Praha: Svoboda, 1969. Pergler, P. a kol. Vybrané techniky sociologického výzkumu. Praha: Svoboda, 1989.

Požadavky

Základní aritmetické úkony (práce s procenty, výpočty průměrů a jejich charakteristik, konstrukce grafů). Matematické zvládnutí elementárních příkladů v seminářích. Projekt vlastního terénního šetření, včetně hypotéz a návrhu dotazníku.

Garant

Dr. phil. Nicole Horáková - Hirschlerová, M.A.

Vyučující

PhDr. Mgr. Vít Horák, Ph.D.Dr. phil. Nicole Horáková - Hirschlerová, M.A.PhDr. Mgr. Vít Horák, Ph.D.Dr. phil. Nicole Horáková - Hirschlerová, M.A.