Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Občanská společnost (KSE / OBCSL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / OBCSL - Občanská společnost, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky občanské společnosti2. Občanská společnost a demokracie3. Vývoj pojetí občanské společnosti4. Vývoj vztahu státu a společnosti 5. Pluralismus, korporativismus 6. Individualismus, komunitarismus 7. Multikulturalismus, etnicita, menšiny8. Universalismus, partikularismus9. Otevřená společnost10. Úvod do právního rámce občanské společnosti11. Vývoj občanské společnosti v českých zemích12. Občanská neposlušnost13. Perspektivy vývoje občanské společnosti

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni používat pojmy demokracie, stát, pochopí význam pojmů pluralismus a korporativismus, individualismus a komunitarismus v návaznosti na neziskový sektor. Budou mít základní znalost právního rámce občanské společnosti. Po absolvování předmětu studenti zvládnou teoretické základy občanské společnosti, budou je umět kriticky zhodnotit a diskutovat o nich, což by jim mělo poskytnout nezbytný základ pro jejich další působení v neziskovém sektoru. Absolvent tohoto studia získá základy následujících profilových kompetencí: 1) teoretické kompetence 2) komunikační kompetence

Literatura

Skovajsa, M. Občanský sektor. Praha: Portál, 2010. Možný, I. Česká společnost. Nejdůležitější fakta o kvalitě našeho života. Praha: Portál, 2002. MÜLLER, K. JR. Češi a občanská společnost. Pojem, problémy, východiska. Praha 2003. NEKVAPIL, V. V. (ED.). Impuls pro občanskou společnost. Eseje o třetím rozměru demokracie. Praha 2003. Praha, 2003. DVOŘÁKOVÁ, V., KUNC, J. Demokracie jako ideál a jako realita. In: Kunc, J. (ed.) Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum, 1996, s. 107-113. Praha, 1996. Frič, P. Neziskové organizace a ovlivňování veřejné politiky (Rozhovory o neziskovém sektoru II). Praha, 2008. PITHART, P. Občanská společnost a stát. In: Kunc, J. (ed.) Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum, 1996, s. 200-207. Praha, 1996. BANFIELD, E. C. Občanské ctnosti. Občanský étos a občanství v liberálnědemokratických společnostech. Praha, 1995. Hoppe, J. Opozice 68. Praha: Prostor, 2009. Gellner, E. Podmínky svobody. Občanská společnost a její rivalové. Brno, 1997. Čichoň, M. Právní rámec občanské společnosti. Ostrava, 2007. MALINA, J., DOHNALOVÁ, M. Slovník antropologie občanské společnosti. Brno, 2006. FRIČ, P. a kol. Společenský a legislativní rámec neziskového sektoru. Praha, 2008.

Požadavky

Výsledná známka je určena součtem bodů dílčích hodnocení: Prezence na seminářích: max. 30 bodů, prezentace: max. 30 bodů, test: max.40 bodů.

Garant

Dr. phil. Nicole Horáková - Hirschlerová, M.A.

Vyučující

Dr. phil. Nicole Horáková - Hirschlerová, M.A.Dr. phil. Nicole Horáková - Hirschlerová, M.A.