Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Občanské právo (KSE / OBZAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / OBZAR - Občanské právo, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. přednáška - občanské právo jako odvětví soukromého práva - jeho prameny,obecné zásady právní, občanský zákoník, jeho členění2. přednáška - právní osobnost, způsobilost k právním jednáním, omezení svéprávnosti, zastoupení, jeho formy,3. přednáška - právnické osoby, jejich ustavení a vznik,jednání za právnickou osobu, jejich zrušení a zánik (likvidace), jednotlivé typy právnických osob4. přednáška - jednotlivé typy právnických osob, jejich základní charakteristika5. přednáška - právní skutečnosti, význam času v právu, promlčení a prekluze, společné jmění manželů,6. přednáška - věcná práva absolutní, vlastnictví, spoluvlastnictví, společné jmění manželů, věcná práva k věcem cizím (služebnosti)7. přednáška - relativní majetková práva - závazkové právo, vznik závazku (smlouva), změna obsahu závazku, zánik závazku8. přednáška - zajištění dluhu, zástavní právo, zadržovací právo, další instituty zajištění dluhu9. přednáška - závazky z deliktů, předpoklady vzniku odpovědnosti, obecná odpovědnost, zvláštní druhy odpovědnosti10. přednáška - závazky z právních jednání - vybrané smluvní typy upravené občanským zákoníkem, základní charakteristika kupní smlouvy11. přednáška - rodinné právo, předmětem právní úpravy, vznik manželství, zánik manželství (rozvod), práva a povinnosti mezi manžely,12. přednáška - rodičovská zodpovědnost, péče o dítě mezi rozvedenými manžely, určování rodičovství13. přednáška - formy náhradní rodinné péče

Získané způsobilosti

Absolvent bude schopen vyložit pojem právní osobnosti, způsobilosti k právním jednáním. Získá orientaci v oblasti promlčení a prekluze práv v občanském právu, dokáže rozlišit absolutní a relativní majetková práva, rozpoznat v textu smlouvy základní náležitosti jednotlivých základních typů smluv. Bude rozumět institutu dědění. V oblasti rodinného práva získá informace z oblasti vzniku a zániku manželství, bude vědět průběh zániku manželství rozvodem včetně navazujících otázek spojených s výchovou dětí pro dobu po rozvodu. Dokáže rovněž rozlišit jednotlivé formy náhradní rodinné péče.

Literatura

Melzer, F., Tégl, P. a kolektiv. Občanský zákoník - velký komentář. Praha: leges, 2013. Lavický, P., Hrušáková, M. a kolektiv. Občanský zákoník, komentář. Praha: C.H.Beck, 2014. Svoboda, P., Klička, R. Dědické právo v praxi. Praha: C.H.Beck, 2014. Křiváčková, S., Hamuláková, K. a kolektiv. K pojetí člověka a věci v novém soukromém právu. Praha: C.H.Beck, 2015. Eliáš, K. a kolektiv. Občanské právo pro každého. Pohledem (nejen) tvůrců nového občanského zákoníku. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2013. Zákon č. 89/2012 Sb., Občanský zákoník, vč. důvodové zprávy. Zákon č. 90/2012 Sb., O obchodních společnostech a družstvech.

Požadavky

Předpokládá se osobní účast každého studenta na přednáškách. Studenti budou průběžně prověřováni ze znalostí probrané problematiky. Nutnou podmínkou k pochopení přednášené látky je aktivní příprava na každé přednášené téma, jakož i aktivní práce s příslušnou právní normou.

Garant

JUDr. Petr Hampel, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Petr Hampel, Ph.D.JUDr. Petr Hampel, Ph.D.