Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 2 (KSE / ODPB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / ODPB2 - Odborná praxe 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Odborná praxe se zdravotně handicapovanými občany (dětmi i dospělými) vede k rozšíření znalostí a praktických dovedností studentů, rozšiřuje a objektivizuje pohled na práci s danou cílovou skupinou, s pracovišti sociální praxe, s integrací zdravotně postižených ve školách, s jejich adaptací a překážkami integrace ve společnosti. Výběr pracoviště je možný po dohodě s garantem praxe podle zájmu studenta na individuálně vybraném pracovišti nebo na základě výběru institucí a organizací, se kterými katedra dlouhodobě spolupracuje. Praxe umožní studentům seznámit se s kulturou, klimatem a organizací pracovišť poskytující pomoc zdravotně handicapovaným, s možnostmi pomoci, s diagnostickými a intervenčnímu metodami v práci s tělesně, smyslově, mentálně a duševně postiženými.Student se aktivně účastní pracovních činností určených učitelem a externími metodiky praxe a je pod jejich průběžnou supervizí. Student po absolvování praxe zapracuje do Protokolu praktické přípravy zařazeného v Portfoliu praktické přípravy (jako jednoho z východisek k bakalářské zkoušce) požadované výstupy (úkoly) a podrobí je kritické analýze.Součástí praxe je příprava a aktivní účast v rámci semináře k praxi (KBSP2). Administrativně zabezpečuje a organizačně zajišťuje odborné praxe Centrum pregraduálních praxí OU.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o systému sociálních služeb v oblasti práce se zdravotně postiženými občany. Seznámí se s aktivitami uplatňovanými v práci s klientelou tvořenou jednotlivci, skupinami i komunitami. Vytváří si potřebný repertoár interpersonálních, komunikačních, diagnostických a intervenčních dovedností pro praktickou činnost v sociální práci.

Literatura

Literatura k předmětu KPS/PSZDR.

Požadavky

Student absolvuje na určeném pracovišti sociálních služeb nebo speciálních tříd ZŠ předepsaný počet hodin (60 hodin). Praxe může být vykonávána také formou asistenční pomoci postiženým osobám. K zápočtu předloží student protokol praktické přípravy s popisem a hodnocením všech vykonávaných činností, užitých diagnostických a intervenčních metod, supervizních výstupů. Podmínkou udělení zápočtu je hodnocení praxe určeným supervizorem - praktikem.

Garant

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.