Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 3 (KSE / ODPB3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / ODPB3 - Odborná praxe 3, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Odborná praxe s uvedenými cílovými skupinami (dětmi i dospělými, rodinami, komunitami) vede k rozšíření znalostí a praktických dovedností studentů, rozšiřuje a objektivizuje pohled na sociální práci se starými lidmi, sociálně nepřizpůsobivými občany a s menšinami, s cíli a úkoly pracovišť sociální praxe, s jejich možnostmi a mezemi. Výběr pracoviště je možný po dohodě s garantem praxe podle zájmu studenta na individuálně vybraném pracovišti nebo na základě výběru institucí a organizací, se kterými katedra dlouhodobě spolupracuje. Praxe umožní studentům seznámit se s kulturou, klimatem a organizací pracovišť poskytující pomoc uvedeným cílovým skupinám, s možnostmi pomoci, s užívanými diagnostickými a intervenčnímu metodami. Student se aktivně účastní pracovních činností určených učitelem a externími metodiky praxe a je pod jejich průběžnou supervizí. Student po absolvování praxe zapracuje do Protokolu praktické přípravy zařazeného v Portfoliu praktické přípravy (jako jednoho z východisek k bakalářské zkoušce) požadované výstupy (úkoly) a podrobí je kritické analýze.Doporučená zařízení orientující se na sociální práci se starými lidmi jsou např. pečovatelská služba, domovinky, domy s pečovatelskou službou, domovy pro seniory, klubová zařízení apod.Pro práci se sociálně nepřizpůsobivými občany jsou k praxi vhodné např. poradny a kontaktní centra pro řešení závislosti na alkoholu a drogách; nízkoprahová střediska pro osoby závislé na drogách; ústavy sociální péče pro chronické alkoholiky a toxikomany; azylové ubytovny pro bezdomovce a pro osoby vracející se z výkonu trestu odnětí svobody; azylové ubytovny pro osoby závislé na drogách nebo alkoholu, také domy na půl cesty.Pro práci s menšinami se nabízejí místa, kde pracuje poradce pro etnické otázky a kde je možno získat konzultace k problematice multikulturního soužití nebo také uprchlická zařízení.Součástí praxe je příprava a aktivní účast v rámci semináře k praxi (KBSP3).Administrativně zabezpečuje a organizačně zajišťuje odborné praxe Centrum pregraduálních praxí OU.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o systému sociálních služeb v oblasti práce se seniory, sociálně nepřizpůsobivými občany a s menšinami. Seznámí se s aktivitami uplatňovanými v práci s klientelou tvořenou jednotlivci, skupinami i komunitami. Vytváří si potřebný repertoár interpersonálních, komunikačních, diagnostických a intervenčních dovedností (provázení, poradenství, terapie, organizování, trénink, vyjednávání, zastupování) pro praktickou činnost v sociální práci.

Literatura

GABAL, I. Etnické menšiny ve střední Evropě. Praha, 1999. Bednářová, Z., Pelech, L. Sociální práce na ulici - Streetwork. Brno:Doplněk, 2000. Sirovátka, T. Menšiny a marginalizované skupiny v České republice. Brno: Masarykova univerzita, 2002. ISBN 80-210-2791-6.VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 1999. Pichaud, C. a Thareauová, I. Soužití se staršími lidmi. Praha: Portál, 1998. Hála, J. Teorie a praxe vězeňství. České Budějovice, Socioklub, 1998. Zavázalová, H. a kol. Vybrané kapitoly ze sociální gerontologie. Praha: Karolinum, 2001.

Požadavky

Absolvování poradenské praxe v předepsaném rozsahu. K zápočtu student předloží "Protokol praktické přípravy" s popisem a hodnocením všech vykonávaných činností, užitých diagnostických a intervenčních metod, vlastních výstupů, který je zařazen do "Portfolia praxí" jako jeden z podkladů k bakalářské zkoušce. Podmínkou udělení zápočtu je také hodnocení praxe určeným supervizorem z odborného pracoviště.

Garant

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.