Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní rámec neziskového sektoru (KSE / PRAOR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / PRAOR - Právní rámec neziskového sektoru, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prameny, systematika právního řádu a základní právní vztahy2. Normativní systémy a právní předpoklady neziskového sektoru3. Lidská práva v historické perspektivě4. Historický vývoj práv a svobod občana v českých zemích5. Historické proměny postavení občanských sdružení, spolků a iniciativ v právních řádech politických zřízení v českých zemích6. Právní a institucionální rámec současného neziskového sektoru7. Právo na informace účast v rozhodovacích procesech8. Petice, sdružování, shromažďování a místní referendum9. Právní subjekty v českém neziskovém sektoru I. - Spolky, ústavy, fundace/ obecně prospěšné společnosti, nadace a nadační fondy10. . Právní subjekty v českém neziskovém sektoru II. - církve a náboženské společnosti, politické strany a hnutí11. Mezinárodní rozměr právního ukotvení českého neziskového sektoru12. Problémy a perspektivy právního postavení českého neziskového sektoru

Získané způsobilosti

Studenti získají základní orientaci v problematice systému neziskového sektoru a v systému právních norem na úseku právního rámce občanské společnosti. Naučí se v těchto oblastech dobře pohybovat a užívat nabyté znalosti v praxi.

Literatura

MÜLLER, K. jr. Češi a občanská společnost: pojem, problémy, východiska. Praha, 2002. KUNC, J. (ed.). Demokracie a ústavnost. Praha, 1999. ŠAMALÍK, F. Občanská společnost v moderním státě. Brno, 1995. HOUŠEK, J. Právní minimum pro pracovníky neziskových organizací. Hradec Králové, 2000. KOMÁRKOVÁ, B. Původ a význam lidských práv. Praha, 1990. Human rights and responsibilities in a divided world. Praha, 1996. Občanská a lidská práva. Praha, 1992. Občanské právo spolurozhodovat. Praha, 2002. SCHELLE, K. a kol. Základy práva 1. a 2. díl. Brno, 1994. Mezinárodní právní dokumenty: Deklarace práv člověka a občana. Mezinárodní právní dokumenty: Charta OSN.

Požadavky

Průběžná příprava na hodiny a aktivní účast v diskusi. Faktografický test. Portfolio základních právních dokumentů (petice, žádost o informace, oznámení o shromáždění, žádost o registraci spolku atd.).

Garant

JUDr. Petr Hampel, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Petr Hampel, Ph.D.JUDr. Petr Hampel, Ph.D.