Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Individuální a skupinová komunikace (KSE / RINSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / RINSK - Individuální a skupinová komunikace, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení lidské komunikace2. Funkce komunikování a motivace ke komunikaci3. Neverbální komunikace4. Dialog5. Techniky aktivního naslouchání6. Argumentace7. Kritika a řečnické triky8. Umění přesvědčivého projevu a prezentační dovednosti9. Skupinová komunikace10. Skupinové rozhodování11. Vedení porady a facilitování skupinové diskuse12. Asertivní komunikace

Získané způsobilosti

Studenti budou rozumět principům individuální a skupinové komunikace a skupinového rozhodování. Budou schopni argumentovat, konstruktivně kritizovat, ale i kritiku přijímat, dále budou umět efektivně prezentovat, aktivně naslouchat a vést, anebo se podílet na řízení porad, mítinků, konferencí. Také budou umět vhodně použít techniku asertivního jednání. Všechny tyto způsobilosti povedou k posílení schopností studentů pracovat v týmu, dělat zdůvodněná rozhodnutí a taktéž podpoří jejich interpersonální a interakční dovednosti. Studenti získají teoretické a komunikační kompetence, které budou moci použít v praxi zejména jako řídící pracovníci nevládních neziskových organizací, projektoví manažeři, fundraiseři, mediátoři či jako nezávislí konzultanti v oblastech veřejného i soukromého neziskového sektoru.

Literatura

Medzihorský, Š. Asertivita. Praha, 1991. CAPONI,V., NOVÁK, T. Asertivně do života. Praha: Svoboda, 1992. Morfia, D. Body talk - řeč těla. Praha, 1999. KŘIVOHLAVÝ, J. Jak si navzájem lépe porozumíme. Praha: Svoboda, kapitoly z psychologie sociální komunikace, 1998. Watzlawick, P. Jak skutečná je skutečnost. Hradec Králové: Konfrontace, 1998. von Thun, F. S. Jak spolu komunikujeme? Překonávání nesnází při dorozumívání. Praha, 2005. ŠVRČINOVÁ, P. Komunikace. Studijní opora pro distanční vzdělávání. Ostrava : Ostravská univerzita, 2007. Ostrava, 2007. WATZLAWICK, P., BAVELAS, J. B., JACKSON, D.D. Pragmatika lidské komunikace - interakční vzorce, patologie a paradoxy. Hradec Králové: Konfrontace, 1999. Vybíral, Z.:. Psychologie lidské komunikace. Praha : Portál, 2000. Zahrádková, E. Teambuilding - cesta k efektivní spolupráci. Praha, 2005. VÝROST, J., SLAMĚNÍK, I. Aplikovaná sociální psychologie III. Praha, 2001. HOUTLOSSER, P., VAN EEMEREN, P.H. Argumentation in practice. Amsterdam :John Benjamins Publishing Company, 2005. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha, 2000. HAYES, N. Managing teams: a Strategy for Succes. Thomson Learning, 2002. Čížková, J. Přehled sociální psychologie. Olomouc, UP, 2000. Hayesová, N. Psychologie týmové práce. Praha, 2005. Plamínek, J. Řešení konfliktu a umění rozhodovat. Praha: Agro, 1994. Úlehla, I. Umění pomáhat. Praha : SLON, 2009. HAYESOVÁ, N. Základy sociální psychologie. Praha : Portál, 1998. GRUBER, D. Zlatá kniha komunikace. Ostrava, 2005.

Požadavky

Studenti v průběhu semestru zpracují esej na konkrétní zadané téma týkající se komunikace. Pro úspěšné zvládnutí předmětu je také nutná aktivní účast na hodinách a zapojení do skupinové práce, kde jsou společně zpracovávána a praktický procvičována témata související s aktuální probíranou látkou.

Garant

Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.