Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pracovního a obchodního práva (KSE / RZPOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / RZPOP - Základy pracovního a obchodního práva, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pracovní právo jako odvětví soukromého práva - prameny pracovního práva, zákoník práce, jeho členění, působnost, účastníci pracovně právních vztahů, vznik pracovního poměru.2. Pracovní poměr - změna pracovního poměru, pracovní cesta, přeložení, skončení pracovního poměru, nároky z neplatného rozvázání pracovního poměru, dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.3. Pracovní doba - délka, přestávky v práci, práce přesčas, odpočinek mezi směnami, dovolená.4. Mzda, náhrada mzdy - překážky v práci s náhradou mzdy a bez náhrady mzdy, překážky na straně zaměstnance a zaměstnavatele, pracovní podmínky mladistvých.5. Pracovní podmínky žen, náhrada škody - pracovní podmínky těhotných žen a matek, mateřská dovolená, odpovědnost za škodu v pracovněprávních vztazích obecná, předcházení škodám.6. Odpovědnost za škodu na straně zaměstnance, zaměstnavatele - dále opakování pracovního práva.7. Obchodní právo, pojem, zařazení v systému soukromého práva - vztah k občanskému právu, jeho základní prameny, zásady, obchodní zákoník, jeho členění, působnost, pojem podnikatel, podnik a podnikání.8. Obchodní společnosti - základní pojmy, založení, vznik a zánik obchodních společností, veřejná obchodní společnost, komanditní společnost.9. Obchodní společnosti - společnost s ručením omezeným, základní pojmy, akciová společnost, pojem akcie, práva s ní spojená, orgány společnosti, základní kapitál a dispozice s ním.10. Družstvo - základní pojmy, orány, zapisovaný základní kapitál, vznik členství, jeho převod, zánik členství, obchodní závazkové vztahy - absolutní, relativní obchody, alternativní obchody.11. Promlčení v obchodním právu - právní úprava, délka promlčecí doby, stavění a přetržení běhu promlčecí doby, náhrada škody v obchodním právu.12. Kupní smlouva, smlouva o dílo - základní charakteristika, pojmy, přechod vlastnického práva, odpovědnost za vady zboží či díla, kupní cena, cena díla, přechod nebezpečí škody na zboží či díle, další smluvní typy upravené v obchodním zákoníku.13. Opakování obchodního práva se zaměřením na opětovné vysvětlení základních pojmů.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni samostatně posoudit obsah pracovní smlouvy, její základní náležitosti, odhalit jejich absenci v konkrétní smlouvě. Získají dovednosti v oblasti změn pracovního poměru (posouzení oprávněnosti vyslání na pracovní cestu, přeložení do jiného místa výkonu práce) a zejména pak se budou schopni orientovat v písemných dokumentech týkajících se skončení pracovního poměru, a to nejen z hlediska zaměstnance, ale také z hlediska zaměstnavatele. Budou způsobilí posoudit oprávněnost účasti odborové organizace na skončení pracovního poměru. V oblasti obchodního práva budou schopni samostatně posoudit podmínky pro výkon podnikání v určité konkrétní oblasti, získat živnostenské oprávnění, či založit běžnou obchodní společnost. Získají schopnost orientace v základních typech obchodních smluv.

Literatura

Komentář k občanskému zákoníku. Praha: C.H.BECK, 2002. Komentář k obchodnímu zákoníku. 7. vyd. Praha: C.H.BECK, 2002. Šámal, Z. Komentář k trestnímu řádu. Praha: C.H.BECK, 2002. Šámal, Z. Komentář k trestnímu zákonu. Praha C.H.Beck, 1998. Komentář k zákoníku práce. Praha: ANAG, 1997. nařízení vlády ČR č. 108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce. Hendrych, D. Správní právo - obecná část. Praha: C. H. Beck, 1994. Novotný, O., Dolenský, A., Jelínek, J. Trestní právo hmotné - I. obecná část. Holub, M., Nová, H. Zákon o rodině a předpisy související.3. aktual. vydání. Praha: Linde, 1997. z.č. 455/1991 Sb. - živnostenský zákon ve znění pozdějších předpisů. z.č. 40/1964 Sb. - občanský zákoník ve znění pozdějších předpisů. z.č. 513/1991 Sb. - obchodní zákoník ve znění pozdějších předpisů. z.č. 65/1965 Sb. - zákoník práce ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Předpokládá se osobní účast každého studenta na přednáškách. Studenti budou průběžně prověřováni ze znalostí probrané problematiky. Nutnou podmínkou k pochopení přednášené látky je aktivní příprava na každé přednášené téma jakož i aktivní práce s příslušnou právní normou.

Garant

JUDr. Petr Hampel, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Petr Hampel, Ph.D.