Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie kultury a masmédií (KSE / SCKMM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / SCKMM - Sociologie kultury a masmédií, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kultura - vymezení pojmu a jeho varianty.2. Kultura, společnost a stát - vzájemná determinace.3. - 4. Kultura a moc, moc kultury, zlo a kultura.5. Komunikace, sociální komunikace - vymezení pojmu, prvky komunikace.6. Etapy vývoje lidské komunikace.7. Vznik a vývoj prostředků masové komunikace.8. Vznik masové kultury9. - 10. Komunikátoři a příjemci, specifika masové komunikace.11. Společnost a masová komunikace12. - 13. Masová kultura - hrozba nebo příležitost.

Získané způsobilosti

Student zná základní teoretické přístupy vymezující kulturu, teoretické koncepty i reálné skutečnosti vztahů mezi kulturou a společnosti a dokáže se v nich orientovat. Získá přehled o vývoji prostředků masové komunikace a dokáže srovnat a analyzovat jejich vliv na společnost. Zná a chápe specifika masové komunikace. Samostatně napíše esej. Z hlediska profilových kompetencí student získá především znalosti a dovednosti umožňující reflektovat sociální realitu, společensko kulturní trendy, komunikační dovednosti (sdělování a přijímání informací verbálních i neverbálních) a efektivní organizaci práce.

Literatura

Jirák, J., Köpplová, B. Média a společnost. Praha: Portál, 2003. Giddens, A. Sociologie. Praha: Argo, 1999. McQuail, D. Úvod do masové komunikace. Praha: Portál, 1999. Eagleton, T. Idea kultury. Brno: Host, 2001. Kraus, W. Kultura a moc. Olomouc: Votobia, 1993. Bell, D. Kulturní rozpory kapitalismu. Praha: SLON, 1999. Jirák, J., Spitzová-Kopplová, B. Masová média. Praha: Portál, 2009. Reeves, B. Media a ludzie. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy, 2005. Jirák, J., Spitzová-Kopplová, B. Média a společnost. Praha: Portál, 2003. Jirák, J., Říchová, B. Politická komunikace a média. Praha: Karolinum, 2000. Pácl, P. Sociologie životního způsobu. Praha: SNP, 1998. DeFleur, M. L., Ballová-Rokeachová, S. J. Teorie masové komunikace. Praha: Karolinum, 1989. Vivian, J. The media of mass communication. Boston: Pearson Education, 2005. Pácl, P. Tři etapy sociologického výzkumu hromadných sdělovacích prostředků. Ostrava: FF OU, 1995. BURTON, G. - JIRÁK, J. Úvod do studia médií. Brno: Barrister/Principal - studio, 2003. ISBN 80-85947-67-6.Ortega y Gasset, J. Vzpoura davů. Praha: Naše vojsko, 1993.

Požadavky

Zpracování eseje v rozsahu 5 stran o vlivu zvoleného pořadu (článku, grafické úpravy, apod.) ze zvoleného prostředku masové komunikace.

Garant

Dr. phil. Nicole Horáková - Hirschlerová, M.A.

Vyučující

Dr. phil. Nicole Horáková - Hirschlerová, M.A.