Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k odborné praxi 4 (KSE / SKOB4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / SKOB4 - Seminář k odborné praxi 4, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V úvodním setkání jsou studenti seznámeni s veškerými požadavky a úkoly zpracovávanými na průběžné praxi a jejich metodickým základem, s požadovanými výstupy v rámci tutoriálu, se zpracováním protokolu praktické přípravy, s doporučenými publikačními zdroji, s kvalitou sociální pomoci vybraným cílovým skupinám s důrazem na etiku práce.Závěrečný tutoriál plní, na základě analýzy předložených výsledků práce studenta, funkci objektivní zpětné vazby, umožňuje ve skupinové diskuzi konfrontaci individuálních zkušeností, názorů a postojů s požadavky na kvalitu sociální práce v zařízeních orientovaných na humanitární a charitativní činnost, na práci s imigranty, na práci s obětmi násilí a hromadných neštěstí. Studentovi dává možnost vyjádřit kritický pohled na pracoviště praxe i na vlastní praxi, zhodnotit možnosti a meze práce uvedených zařízení. Studenti svou reflexi doloží písemným představením instituce, narativními analýzami příběhů, případovými studiemi klientů. Student může v rámci tutoriálu konfrontovat hodnocení supervizora z praxe s vlastním sebehodnocením, vyjádřit se k úspěchům a nedostatkům ve vlastní práci.

Získané způsobilosti

Student si rozšíří poznatkovou bázi o humanitární a charitativní činností, o práci s imigranty, o pomoci lidem v krizi (dospělým i dětem) v důsledku hromadných neštěstí, obětem násilí aj. - pojmová a metodická orientace. Rozvíjí kompetence k myšlení - kritické myšlení, analytické schopnosti, úsudky.Zdokonaluje své prezentační předpoklady.Získává základní konkrétní komunikační, diagnostické a intervenční dovednosti pro práci s klientelou tvořenou jednotlivci, malými sociálními skupinami i komunitami.

Literatura

Havrdová, Z.: Kompetence v praxi sociální práce. Praha: Osmium, 1999. Literatura uvedená v sylabech poradenských předmětů zaměřených na problémy a cílové skupiny podle orientace praxe. Matoušek, O. a kol.: Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. Matoušek, O. a kol.: Metody sociální práce. Praha: Portál, 2001. Matoušek, O.: Supervize v sociální práci. Sociální politika, č.2, 2001, s. 6-7. Růžička, J.: Úvod do balintovských skupin. Psychoterapeutické sešity, č. 6, 1999. Viz KPS/ODPB4. Viz KPS/ODPB4. Vymětal, J. a kol.: Obecná psychoterapie. Praha: Psychoanalytické nakladatelství Kocourek, 1997.

Požadavky

Předpokladem k zápočtu v semináři k praxi je aktivní vystoupení s vlastní reflexí praxe, kterou student absolvuje na určeném pracovišti zabývajícím se humanitární a charitativní činností, prací s imigranty, pomocí lidem v krizi (dospělým i dětem) v důsledku hromadných neštěstí, obětem násilí aj. Požadavkem k zápočtu je splnění stanovených úkolů ve formě zpracování "Protokolu praktické přípravy" s popisem a hodnocením všech vykonávaných činností, užitých diagnostických a intervenčních metod, zadaných analýz pracoviště praxe. Podmínkou udělení zápočtů je hodnocení studentových výkonů na praxi určeným supervizorem v konfrontaci s vlastním hodnocením.

Garant

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.