Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální patologie (KSE / SOCPY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / SOCPY - Sociální patologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí a význam předmětu, terminologie, související discipliny. 2. Příčiny vzniku sociálních deviací - biologické, psychologické, sociolo-gické, subkulturní, teorie konfliktu. 3. Příčiny vzniku sociálních deviací - interakční teorie4. Kriminologie, kriminalita, organizovaný zločin. 5. Viktimologie. Viktimizace. Posttraumatická stresová porucha.6. Xenofobie, rasismus, antisemitismus. Etnické a náboženské konflikty. Vztahy k Rómům; specifika subkultury.7. Prostituce, sexuální deviace. Sexuální zneužívání dětí.8. Chudoba, nezaměstnanost, jako sociologický a psychologický problém. 9. Bezdomovectví. Příčiny a možnosti prevence10. Závislost na drogách a návykové chování11. Fenomény drobné, každodenní deviace (šikanování, obtěžování).12. Možnosti a meze eliminace sociálních deviací. Teorie sociální kontroly.13. Přehled základních právních norem - Ústava, Listina základních lidských práv a svobod, Trestní zákoník, Zákoník práce.

Získané způsobilosti

Student získá sociologické i mezioborové vědomosti a schopnost porozumět příčinám vzniku sociálních deviací. Je vybaven poznatky o rizikových a ohrože-ných populačních a sociálních skupinách; o prevenci a eliminaci sociálně patolo-gických jevů.Z hlediska profilových kompetencí získá student především základy teoretických kompetencí.

Literatura

JEDLIČKA, R. A KOL. Děti a mládež v obtížných životních situacích : Nové pohledy na problematiku životních krizí, deviací a úlohu pomáhajících profesí. Praha : Themis, 2004. Mareš, P. Nezaměstnanost jako sociální problém. Praha: SLON, 2002. ONDREJKOVIČ, P. A KOL. Sociálna patológia. Bratislava : VEDA, 2000. Munková, G. Sociální deviace. Praha : UK Karolinum, 2001. Hrčka, M. Sociální deviace. Praha: SLON, 2000. Komenda, A. Sociální deviace. Historická východiska a základní teoretické přístupy. Olomouc : Vydavatelství UP, 1999. Kapr, J., Linhart, J., Fišerová, V., Vodáková, A. Sociální deviace, sociologie nemoci a medicíny. Praha: SLON, 1999. FISCHER, S., ŠKODA, J. Sociální patologie : Analýza příčin a možnosti ovlivňování závažných sociálně patologických jevů. Praha : Grada, 2009. Mareš, P. Sociologie nerovnosti a chudoby. Praha: SLON, 1999. ŠIŠKOVÁ, T. (ed.). Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha : Portál, 2008. JEDLIČKA, R., KOŤA, J. Analýza a prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže. Praha : Karolinum, 1998. HRADEČTÍ, V. a I. Bezdomovství - extrémní vyloučení. Praha : Naděje, 1996. KELLER, J. Dvanáct omylů sociologie. Praha: SLON, 1995. KUSHNER, H.,S. Když se zlé věci stávají dobrým lidem. Praha : Portál, 2000. Novotný, O., Zapletal, J. Kriminologie. Praha: Bohemia EUROLEX, 2001. PELCOVÁ, N. A KOL. Multikulturní výchova. Praha : PedF UK, 2007. Nečas, C. Romové v České republice včera a dnes. Olomouc, 1995. Kolář, M.:. Skrytý svět šikanování ve školách. Praha: Portál, 1997. Merton, R.K. Studie ze sociologické teorie. Praha: SLON, 2007. Velký sociologický slovník I. II. Praha: Karolinum, 1996. KOUKOLÍK, F., DRTILOVÁ, J. Zlo na každý den - život s deprivanty I. Praha : Galén, 2001.

Požadavky

Zpracování seminární práce ( referátu) na zadané - zvolené téma a její presentace v semináři. Diskuse k tématu referátu při udělení zápočtu. K zápočtu student předloží seznam prostudované literatury.

Garant

PhDr. Petr Saforek

Vyučující

PhDr. Petr Saforek