Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologický seminář (KSE / SOSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / SOSE - Sociologický seminář, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vymezení základních pojmů - všeobecné pojmy2) Vývoj lidských práv a základní lidskoprávní dokumenty3) Předsudky a stereotypy4) Rasismus a rasové teorie5) Diskriminace a xenofobie6) Migrace a migrační politika7) Národnostní menšiny v ČR8) Národnostní menšiny v ČR9) Národnostní menšiny v ČR10) Národnostní menšiny v ČR11) Národnostní menšiny v ČR12) Aktivní politika lidských práv a aktivismus v roli nestátních neziskových organizací

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni definovat a orientovat se v základních pojmech: národ, národnost, menšina, nacionalismus, etnicita, etnická menšina, etno-centralismus, etno-pluralismus, rasa, rasismus, xenofobie, diskriminace, předsudek, migrace, atd. Dále se budou orientovat v historii lidských práv a budou znát základní dokumenty, které se k lidským právům vztahují. Taktéž se seznámí s předsudky a stereotypy, s jejich vznikem, šířením, typech a eliminací. Během kurzu budou studentům teoreticky představeny také etnické a národnostní menšiny, které žijí v České republice. Po absolvování celého kurzu by studenti měli dojít k lepšímu porozumění lidským právům a k pochopení důvodů, které nás vedou ke vzdělávání k lidským právům.

Literatura

Gabal, I. a kol. Etnické menšiny ve střední Evropě. Konflikt nebo integrace. Praha: G+G, 1999. ISBN 80-86-103-23-4.MAYALL, D. Gypsy Identities 1500-2000: From Egyptians and Moonmen to the Ethnic. Romany, London: Routledge, 2003. ISBN 1-85728-960-9.Šišková, T. Menšiny a migranti v ČR. Praha, 2001. BARŠA, P. Politická teorie multikulturalismu. Brno: CPSDK, s. 7 - 19, 2003. JOHANSEN, J.O. Romové: nejpronásledovanější menšina v Evropě. Praha: Biblioscandia, 2004. Navrátil, P. a kol. Romové v české společnosti. Praha : Portál, 2003. SIROVÁTKA, T. Sociální exkluze a sociální inkluze menšin a marginalizovaných skupin. Brno: Masarykova univerzita, 2004. SMÉKAL, V., GRAY, H., LEWIS, CHA. A. Together we will learn - ethnik minorities and education. Brno : Barrister a Principal, 2003. ISBN 80-86598-40-3.ŠIŠKOVÁ, T. Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha : Portál, 2008. Mareš, M. Etnické menšiny a česká politika: analýza stranických přístupů k etnické a imigrační politice po roce 1989. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2004. Přibáň, J. Jací můžeme být? : podoby demokracie a identity v multikulturní situaci. Praha: Sociologické nakladatelství, 2004. Kol. autorů. Migration Processes in Central and Eastern Europe: Unpacking the Diversity. Praha, 2006. Kol. autorů. Nečitelní cizinci: Jak se (ne)píše o cizincích v českém tisku = Hard to Make Out Foreigners : How Foreigners Are (Not) Written about in the Czech Press. Praha: Multikulturní centrum Praha, 2003. Kol. autorů. Základní právní a praktické informace pro oběti rasové diskriminace. Praha: Český helsinský výbor, 2001. Hayesová, N.:. Základy sociální psychologie. Praha: Portál, 1998.

Požadavky

Pro úspěšné zvládnutí předmětu je nutná aktivní účast na hodinách se zapojením se do připravených aktivit a plnění stanovených úkolů, čtení zadaných publikací, včetně samostudia vybraných témat.

Garant

Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.