Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie ve společenské praxi (KSE / SOVSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / SOVSP - Sociologie ve společenské praxi, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální dynamika. Její vývoj a charakteristika. Společenský vývoj a změna.2. Demografie jako věda. Demografické jevy a procesy. Metody a zdroje dat.3. Kvantitativní a strukturální demografické změny. Sňatečnost a rozvodovost. Porodnost. Manželství a partnerství.4. Regionální změny. Sčítání lidu. Věková, vzdělanostní, ekonomická a náboženská struktura populace.5. Změny vzdělanostní a kvalifikační struktury. Vzdělanostní expanze. Vzdělání a pracovní kvalifikace.6. Ekonomická aktivita a neaktivita. Vývoj životní úrovně. Mzdová diferenciace.7. Proměny způsobu života . Volný čas. Hodnotové orientace. Každodenní činnost.8. Sociální nerovnosti a jejich proměny. Sociální rozvrstvení a sociální status.9. Vnímání sociálních nerovností. Sebezařazení na společenském žebříčku.10. Sociální postavení domácností a rodin. Příjmová a spotřební úroveň. Rozdíly v životní úrovni.11. Sociální integrace. Sociální soudržnost. Sociální diferenciace.12. Sociální mobilita. Vnitrogenerační a mezigenerační mobilita.13. Socioprofesní mobilita. Vzdělanostní mobilita. Životní strategie a jejich proměny.

Získané způsobilosti

Student má solidní přehled o problematice jíž se sociologie zabývá a o metodách, jimiž daná témata zkoumá. Umí samostatně vyhledávat relevantní odborné informace a číst speciální odbornou literaturu. Se získanými poznatky se bude lépe orientovat jak v řadě jiných vědních oborů, tak i v konkrétní společenské praxi.

Literatura

MOŽNÝ, I. Česká společnost. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-624-1.KALIBOVÁ, K., PAVLÍK, Z., VODÁKOVÁ, A. Demografie (nejen) pro demografy. Praha: Slon, 2009. ISBN 978-80-7419-012-4.TUČEK, M. a kol. Dynamika české společnosti a osudy lidí na přelomu století. 1. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 2003. ISBN 80-86429-22-9.GIDDENS, A. Sociologie. Praha: Argo, 2000. ISBN 80-7203-124-4.HORÁK, V. J. Sociologie pro nesociology. Ostrava: Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě, 2005. ISBN 80-7368-131-5.VEČERNÍK, J., MATĚJŮ, P. Zpráva o vývoji české společnosti 1989-1998. Praha: Academia, 1998. ISBN 8020007032.

Požadavky

Hodnocena bude aktivní účast studenta v rámci jednotlivých přednášek a seminářů, zvládnutí orientace ve sledované problematice, schopnost argumentace, diskuse a samostatného tvůrčího uvažování. Podmínkou absolvování ústní zkoušky bude prokázání osvojení si hlubší orientace v tématech uvedených v tomto sylabu, dále kvalitní zpracování průběžných testů a seminární práce, včetně její prezentace v rámci semináře a navození diskuse týkající se jejího obsahu.

Garant

Dr. phil. Nicole Horáková - Hirschlerová, M.A.

Vyučující

Mgr. Alina Cogiel, Ph.D.Dr. phil. Nicole Horáková - Hirschlerová, M.A.