Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová náboženství (KSE / SVNAB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / SVNAB - Světová náboženství, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem náboženství. Výklad základních pojmů.2. Elementární formy náboženského života.3. Náboženství Indoevropanů.4. Náboženské systémy starověku.5. Judaismus.6. Křesťanství.7. Islám.8. Buddhismus. Džinismus. Hinduismus.9. Taoismus, konfucianismus, šintoismus.10. Místo náboženství v postmoderním světě.

Získané způsobilosti

Student se bude po absolvování této disciplíny orientovat v procesech fungování jednotlivých světových náboženských systémů, bude chápat podstatu a průběh náboženského myšlení, bude mít přehled o základních mechanismech a funkcích náboženského života o kulturně společenských aspektech náboženství, a bude se orientovat v základní problematice charakteristiky jednotlivých světových náboženství.

Literatura

LESTER, R. C. Buddhismus. Cesta k osvícení. Praha: Prostor, 1997. SOKOL, J. Člověk a náboženství. Proměny vztahu člověka k posvátnému. Praha, 2004. ELISDE, M. Dějiny náboženského myšlení I. - III. OIKOYMENH, Praha, 1996. DURKHEIM, E. Elemetární formy náboženského života. Praha, 2002. COLE, P. Filozofie náboženství. Praha, 2003. KNIPE, D. M. Hinduismus. Praha: Prostor, 1998. DENNY, F. M. Islám a muslimská obec. Praha, 2005. FISHBANE, M. A. Judaismus. Zjevení a tradice. Praha, 2003. FRANKIELOVÁ, S. S. Křesťanství. Cesta spásy. Praha, 1999. DUMÉZIL, G. Mýty a bohové Indoevropanů. Praha: OIKUMENÉ, 1997. OVERMEYER, D. L. Náboženství Číny. Svět jako živý organismus. Praha, 1999. PODBORSKÝ, V. Náboženství našich prapředků. Brno, 1994. HELLER, J., MRÁZEK, M. Nástin religionistiky. Praha, 1988. WEBER, M. Sociologie náboženství. Praha, 1998.

Požadavky

Hodnocena bude aktivní účast v rámci jednotlivých přednášek, zvládnutí orientace ve sledované problematice, schopnost argumentace, diskuse a samostatného tvůrčího uvažování. Podmínkou udělení zkoušky bude prokázání osvojení si hlubší orientace v tématech uvedených v tomto sylabu, dále kvalitní zpracování průběžných testů a seminární práce, včetně její prezentace a navození diskuse týkající se jejího obsahu.

Garant

dr hab. Jan Kajfosz

Vyučující

doc. ThDr. Andrej Slodička, PhD.