Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociálně právní problematiky (KSE / USPPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / USPPR - Úvod do sociálně právní problematiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Právo a jeho funkce ve společnosti - pojem práva, právo a člověk, postavení člověka v právu - pojem svobody a rovnosti, člověk jako subjekt práva, kultura práva, právní vědomí, morálka spravedlnost, bezpráví a nespravedlnost.2. Dokončení témat z prvního okruhu.3. Prameny práva a právní skutečnosti - pojem pramenů práva, jejich druhy, pojem a druhy právních skutečností.4. Právní systémy - systém kontinentální, angloamerický, islámský.5. Systém práva - právo hmotné, právo procesní, právo veřejné, právo soukromé, právní odvětví.6. Legislativní proces - zákonnost, zákonodárství, legislativní pravomoc, způsob právní úpravy - právní úprava zákonná, kodifikace, změna právní úpravy, novelizace.7. Legislativní technika a právní jazyk, právní norma - srozumitelnost právní normy, právní jazyk a jeho sémantické vlastnosti, definice právní normy, její řazení v systému společenských norem, její logická struktura, druhy.8. Ústavní systém ČR - ústavní pořádek ČR, Ústava ČR, její systematické členění, politický systém parlamentní demokracie, pojem demokratického právního státu, jeho principy.9. Tři složky státní moci - zákonodárná, výkonná a soudní, jejich orgány, složení, ustanovování, vzájemné vztahy, mandát člena zákonodárného sboru, jeho ukončení.10. Listina základních lidských práva svobod - její členění, politická práva, práva národnostních a etnických menšin, hospodářská, sociální a kulturní práva, právo na soudní a jinou právní ochranu.11. Občanská práva a jejich zákonné vyjádření - právo petiční, shromažďovací, sdružovací - politické strany a hnutí, státní symboly ČR, sbírka zákonů.12. Občanské právo jako základní odvětví soukromého práva, předmět právní úpravy, občanský zákoník, jeho členění, výklad základních občansko právních institutů (právní subjektivita, promlčení, dědění, náhrada škody).13. Instituce Evropské Unie, právní řád Evropských společenství (dále též jen "ES"), legislativní proces v ES (procedura konzultací a přdkládání návrhů, spolupráce, spolurozhodování, souhlas a prováděcí opatření), zakádací smlouvy jako primární právo ES, právní akty Společenství jako sekundární právo ES, mezinárodní smlouvy.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu studenti získají orientaci v základních teoreticko-právních pojmech, jejich prostřednictvím pak budou schopni realizovat výklad Ústavy ČR. Osvojí si problematiku základních lidských práv a svobod, budou znát jejich zákonnou úpravu. Z problematiky lidských práv bude zdůrazněna problematika hospodářských, kulturních a sociálních práv a jejich návaznost na normy nižší právní síly v sociální oblasti. Studenti se naučí schopnosti vnímat právní řád v oblasti sociální provázaně, tedy skrze ústavu ČR a Listinu základních práv a svobod budou schopni vyhledat i normy nižší právní síly v této oblasti.

Literatura

Listina lidských práv a svobod - z.č. 23/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Knapp, V. Teorie práva. Praha: C. H. BECK, 1995. Ústava ČR - z.č. 1/1993 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Zoubek, V., Gerloch, A., Hřebejk, J. Ústavní systém České republiky. Praha: Prospectrum, 1994. z.č. 107/1999 Sb. - o jednacím řádu Senátu. z.č. 247/1995 Sb. - o volbách do Parlamentu ČR. z.č. 3/1993 Sb. - o státních symbolech ČR. z.č. 352/2001 Sb. - o užívání státních symbolů ČR. z.č. 545/1992 Sb. - o sbírce zákonů. z.č. 90/1995 Sb. - o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Požadavky

Zkouška formou písemného testu. Znalosti právních norem a aktivní práce s příslušnou právní normou.

Garant

JUDr. Petr Hampel, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Petr Hampel, Ph.D.