Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie pro neziskový sektor (KSE / ZEKNS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / ZEKNS - Základy ekonomie pro neziskový sektor, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do ekonomie, etapy vývoje ekonomie jako vědy. 2. Základní východiska ekonomie - potřeby, výroba, ekonomické statky.3. Vznik a vývoj trhu - typy trhů, tržní mechanismus.4. Fungování tržního mechanismu - poptávka, nabídka, cena5. Chování spotřebitele na trhu.6. Náklady firmy a její nabídka.7. Stát a ekonomika, úloha státu a funkce státu v ekonomice. 8. Makroekonomické veličiny a jejich měření, ekonomický růst a hospodářský cyklus. 9. Inflace a nezaměstnanost.10. Peníze a monetární politika.11. Státní rozpočet a fiskální politika.12. Veřejná ekonomika, veřejný sektor a veřejný rozpočet.13. Sociální ekonomika a sociální podnik.

Získané způsobilosti

Studenti získají nejen teoretické, ale i praktické poznatky základních ekonomických souvislostí se zaměřením na ekonomické a sociální vztahy a problémy. Budou schopni rozlišit základní oblasti z mikro a makroekonomie. Budou schopni definovat vztahy související s úlohou státu a trhu v ekonomice. Dále získají i ucelený přehled o vybraných oblastech ekonomiky ve vazbě na neziskový sektor (veřejná ekonomika, veřejný rozpočet, veřejný sektor, sociální ekonomika).

Literatura

Vlček, J. a kol. Ekonomie pro neekonomy. Praha: Codex Bohemia, 2000. Holman, R. Makroekonomie. Praha: C. H. Beck, 2004. FIALOVÁ, H. Malý ekonomický výkladový slovník. Praha : A.plus, 1998. Macáková, L. Mikroekonomie. Praha: Melandrium, 2002. Gillespie, A. Přehled ekonomie. Praha: Grada Publishing, 2005. HALÁSKOVÁ, R. Základy ekonomie. Ostrava : FF OU, 2008. Holman, R. Základy ekonomie. Praha: C. H. Beck, 2000. Vlček, J. a kol. Ekonomie a ekonomika. Praha: ASPI, 2007. Liška, V. Makroekonomie. Praha: Professional Publishing, 2002. Halásková M., Kovář J. Veřejná ekonomika a správa. Ostrava: VŠB-TU, 2004.

Požadavky

Podmínkou úspěšného absolvování předmětu a získání zápočtu je účast na seminářích a zpracování zadaného seminárního úkolu v rozsahu cca 5 stran textu.

Garant

Ing. Zdeněk Vavrečka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Vavrečka, Ph.D.Ing. Zdeněk Vavrečka, Ph.D.