Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy statistiky a metodologie (KSE / ZSMER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSE / ZSMER - Základy statistiky a metodologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodologie a metoda v sociálních vědách.2. Srovnání kvalitativního a kvantitativního výzkumu.3. Zúčastněné pozorování4. Zakotvená teorie, chápající rozhovor a formování hypotéz.5. Validizace a saturace v kvalitativním výzkumu.6. Výzkumný problém a hypotéza v kvantitativním výzkumu, typy proměnných.7. Vzorek, náhodné a nenáhodné výběry a jejich typy.8. Měření a úrovně měření, reliabilita a validita.9. Metody získávání dat v kvantitativním výzkumu - rozhovor, dotazník, pozorování, experiment.10. Pojetí statistiky, popisná a induktivní statistika.11. Jednorozměrné a dvourozměrné distribuce, způsoby vyjádření. 12. Testování statistické významnosti, testování rozdílů v nezávislých a závislých výběrech.13. Testování závislosti a význam korelace.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o problematice metodologie ve vztahu k budování vědeckého poznání. Osvojí si potřebné znalosti a dovednosti pro navržení a realizaci vlastního výzkumu a posouzení uskutečněných výzkumů. Bude způsobilý formulovat výzkumný cíl a otázky, vybrat metody sběru dat a adekvátně zvolit výzkumný soubor osob. Bude schopen statisticky zpracovat údaje, interpretovat výsledky a napsat zprávu z výzkumu. Vytvoří si obraz o možnostech statistického zpracování údajů, jejich interpretaci a o obsahu zprávy o výzkumu. Z hlediska profilových kompetencí student získá především základy teoretických a výzkumných kompetencí.

Literatura

VALOUŠEK, CH, KUBICOVÁ, A. Metodologie 1. Distanční text. Ostrava : FF OU, 2005. Ferjenčík, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha: Portál, 2000. Chráska, M. Úvod do výzkumu v pedagogice. Základy kvantitativně orientovaného výzkumu. Olomouc, 2003. Reiterová, E. Základy ze statistiky pro studenty psychologie. Olomouc: FF UP, 2000. Kaufmann, J.-C. Chápající rozhovor. Praha : Sociologické nakladatelství, 2010. Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 2000. HENDL, J. Kvalitativní výzkum. Portál, 2005, 2005. Valoušek, Ch. Metodologie pro studenty psychologie. Olomouc: FF UP, 1997. Hendl, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Analýza a metaanalýza dat. Praha: Portál, 2004. GAJDA, V. Příklady ze statistiky. Ostrava: PdF OU, 1999. Strauss, A., Corbinová, J. Základy kvalitativního výzkumu. Boskovice: Albert, 1999. SURYNEK, A., KOMÁRKOVÁ, R., KAŠPAROVÁ, E. Základy sociologického výzkumu. Praha : Management Press, 2001.

Požadavky

V průběhu semestru budou mít studenti za úkol navrhnout výzkumný projekt. Výstupem tohoto úkolu je odevzdání projektu v písemné podobě. Kromě toho v rámci samostudia studenti řeší úlohy ze statistiky, které jsou během kontaktní výuky zadány. Součástí zkoušky je kontrola zadaných úkolů a praktická aplikace teoretických poznatků na konkrétních příkladech.

Garant

dr hab. Jan Kajfosz

Vyučující

dr hab. Jan Kajfosz