Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie spol.věd a soc.práce (FSS / 44KAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FSS / 44KAM - Metodologie spol.věd a soc.práce, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. seminář Současné pojetí vědeckého poznání: Vznik, paradigmata a tendence moderní vědy. Pojetí procesů vědeckého poznávání a myšlení, jazyk vědy. Empirické základy vědeckého zkoumání. Logické základy výstavby vědeckých teorií - axiomaticko-deduktivní a induktivní přístup k výstavbě teorie. Problém verifikace a falzifikace, testování hypotézy. Normativní a nenormativní poznávání sociální reality. Nomologické vysvětlení ve společenských vědách. Nomologické vysvětlení a humanitní interpretace. 2. Seminář Základy vědecké metodologie: Vymezení pojmů metodologie vědy, metoda vědy a metodika vědecké práce. Metodické postupy při volbě metodologie a stanovení výzkumných cílů. Volba vědeckých procedur a vědeckých metod. Procedury vědeckých přístupů k poznávané skutečnosti (výzkum). Kvantitativní a kvalitativní strategie ve společenských vědách. Procedury uspořádání získaných poznatků (zákon a pravidlo v sociálně-humanitních vědách, společenskovědní teorie). Hlavní vědecké postupy - pozorování, měření, experiment, analogie a modelování, explanace a predikce. Vědecká explanace formou deduktivní inference, na základě vědeckého zákona a formou subsumpce pod teorii. Druhy explanace z hlediska charakteru závislosti mezi explanandem a explanans (nepravděpodobnostní a pravděpodobnostní druhy explanace). Predikce a problém determinismu. 3. Seminář Dichotomie v sociálních vědách. Protiklad explanačního a interpretačního výkladu. Rozdíly mezi kvantitativním a kvalitativním typem výzkumu. Pozitivistické a fenomenologické paradigma v sociálních vědách. Narativní/interpretativní model ve společenských vědách. Narace a diskursivni formace. Paradigmatika výzkumu ve společenských vědách. Problém objektivity, univerzality, relativity, plurality, pravdivosti a legitimity poznání ve vědách o člověku a společnosti. 4. Seminář Možnosti a meze aplikace metodologie věd o člověku a společnosti v sociální práci: Metodologie a charakter objektů sociální práce, problém specifických metod v sociální práci, teorie v sociální práci a tvorba hypotéz, volba výzkumných metod, meze obecných a specifických aplikací, výzkumné projekty.

Literatura

FAJKUS, B. Filosofie a metodologie vědy: vývoj, současnost a perspektivy. Praha, 2005. Hubík, S. Hypotéza. Jihočeská univerzita, 2006. ISBN 80-7040-842-1.Loučková, I. Integrovaný přístup v sociálně vědním výzkumu. Praha: SLON, 2010. Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 2000. Hendl, J. Kvalitativní výzkum. Základní metody a aplikace. Praha: Portál, 2005. Popper, K., R. Logika vědeckého bádání. Praha: OIKOYMENH, 1997. Ochrana, F. Metodologie vědy. Úvod do problému. Praha: Karolinum, 2009. Giddens, A. New Rules of Sociological Method. A Positive Critique of Interpretative Sociologies. London: Hutchinson, 1976. Lincoln, Y.S., Lynham, S.A., Guba, E.G. Paradigmatic controversies, contradictions, and emerging confluences, revisited. IN: the SAGE Handbook of Qualitative Research (eds. Denzin, N., Lincoln, Y.S.). London: Sage Publications, 2005. Rubin, A., Babbie, E. Research Methods for Social Work. Belmont, California: Wadshworth, 1984. Feyerabend, P. K. Rozprava proti metodě. Aurora. Praha, 2001. Kuhn, T.S. Struktura vědeckých revolucí. Praha: OIKOYMENH, 1997. Petrusek, M. Teorie a metoda v moderní sociologii. Praha: Karolinum, 1993. KAPLAN, D.W. ed. The SAGE Handbook of Quantitative Methodology for the Social Sciences. Thousand Oaks, CA: Sage, 2004. Baum, D., Gojová, A. (eds.). Výzkumné metody v sociální práci. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. ISBN 978-80-7464-390-3.Strauss, A., Corbin, J. Základy kvalitativního výzkumu. (Postupy a techniky zakotvené teorie). Boskovice: Albert, 1999. Holzbachová, I. Filozofické a metodologické problémy vědy. Brno: Masarykova univerzita, 2000. Demjančuk, N. Filozofie, kultura, věda, myšlení. Plzeň: Západočeská univerzita, 1996. Reid, W. L. Research on Task-centered Practice. Social Work Research 21, 3: 132-137.The SAGE Handbook of Quantitative Methodology for the Social Sciences. (ed. Kaplan, D.W.). London: Sage Publications, 2004. HUBÍK, S. Sociologie vědění. Praha: Slon, 1999. FAY, B. Současná filozofie sociálních věd. Praha: SLON, 2002. Clough, P., Nutbrown, C. Student s Guide to Methodology: Justifying Enquiry. London: Sage Publications, 2007. Feyerabend, P. K. Věda jako umění. Rychnov nad Kněžnou: Ježek, 2004. Tondl, L. Věda, technika a společnost. Soudobé tendence a transformace vzájemných vazeb. Praha: Filosofia, 1994. Černík, V., Viceník, J. Zákon, explanácia a interpretácia v spoločenských vedách. Bratislava: Iris, 2005. Král, M. Změna paradigmatu vědy. Praha: Filosofia, 1994.

Požadavky

Písemné výstupy:- dvě rešerše z povinné a jedna rešerše z doporučené literatury (zpravidla v poměru 1:10);- jedna recenze z povinné literatury (v rozsahu do 6 normostran);- jedna odborná esej aplikující poznatky z doporučené literatury (v rozsahu 15-20 normostran). Termín odevzdání/zaslání na e-mailovou adresu vyučující - 31. ledna.;- jedna odborná studie (v rozsahu do 15 normostran). Termín odevzdání - 31. května. Formální požadavky k textům: dodržení normy CSN ISO 690.Termín odevzdání textů: měsíc před zkouškou.

Garant

doc. PhDr. Jelena Petrucijová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jelena Petrucijová, CSc.doc. PhDr. Jelena Petrucijová, CSc.