Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnické skupiny a nár. menš. v ČR (KAM / 1ETSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 1ETSK - Etnické skupiny a nár. menš. v ČR, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předsudky, formování postoje2. Základní pojmy etnické teorie a další vybrané pojmy týkající se problematiky etnických skupin3. Historie lidských práv; základní lidskoprávní dokumenty a instituce4. Tolerance a intolerance5. Menšiny ve společnosti - otázka identity6. Menšiny ve společnosti - akulturační strategie7. Modely soužití odlišných skupin8. Sociokulturní charakteristiky národnostních menšin a vybraných etnických skupin žijících na území České republiky I.9. Sociokulturní charakteristiky národnostních menšin a vybraných etnických skupin žijících na území České republiky II.10. Multikulturalismus a interkulturní vzdělávání11. Sociální práce s příslušníky menšin I. - antiopresivní přístupy12. Sociální práce s příslušníky menšin II. - sociálněekologický model13. Odlišné etnické pozadí sociálního pracovníka a klienta

Získané způsobilosti

- Schopnost reflektovat rozmanitosti vztahů mezi většinovou společností a etnickými menšinami - Schopnosti přistupovat k situaci etnických skupin s odstupem od předsudků a společenských mýtů- Schopnost aplikovat poznatky v praktických situacích- Poznání a porozumění předmětu studia, porozumění profesi sociální práce- Schopnost být kritický i sebekritický- Schopnost přizpůsobit se a jednat v nových situacích- Schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy- Přijímat sociální rozličnosti a multikulturnost- Cit pro rovné příležitosti

Literatura

DEVORE, W., SCHLESINGER, E.G. Ethnic Sensitive Social Work Practice. Allyn and Bacon. s. 26 - 42, 1995. GOJOVÁ, V., PAVLISKOVÁ, K. Etnické skupiny. Distanční text. Ostrava: Ostravská univerzita, 2009. PRŮCHA. J. Interkulturní psychologie. Praha: Portál, 2004. BARŠA, P. Politická teorie multikulturalismu. Brno: CPSDK, s. 7 - 19, 2003. NAVRÁTIL,P., MUSIL L. Sociální práce s příslušníky menšinových skupin. : Sociální studia. Sborník prací Fakulty sociálních studií MU č.5. Brno: MU, s.127-163., 2000. ŠIŠKOVÁ,T. (ed.). Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha: Portál, 1999. THOMPSON, T. Anti-discriminatory Practice. Palgrave Macmillan, 2001. DAVIDOVÁ, E. Cesty Romů - Romano drom 1945-1990. Olomouc, UP, 1995. BAČOVÁ, V. Etnická identita a historické zmeny. Bratislava: Slovenka akadémie vied, 1996. Keller, J. Exkluze jako sociální problém a jako otázka metodologická. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. ISBN 978-80-7464-490-0.BAČOVÁ, V. ed. Historická pamät a identita. Košice: Společenskovedný ústav SAV, 1996. MACHALOVÁ, T. a kol. Lidská práva proti rasismu. Brno, 2001. ŠIŠKOVÁ, T. (ed.). Menšiny a migranti v České republice. Praha: Portál, 2001. HÜBSCHMANNOVÁ, M. Můžeme se domluvit. Olomouc: Universita Palackého, 1993. BARŠA, STRMISKA. Národnostní stát a etnický konflikt. Brno: CDK, 1999. Romové, bydlení, soužití. Praha: Socioklub, 2000. Romové v České republice. Praha: Socioklub, 1999. NEČAS, C. Romové v České republice včera a dnes. Olomouc, 1993. NAVRÁTIL,P. a kol. Romové v české společnosti. Praha: Portál, 2003. TAJFEL, H. Sociálna psychológia menšín. Bratislava, 1995. BROUČEK, S. Základní pojmy etnické teorie. Český lid, 78, čís. 4, 1991.

Požadavky

A) Požadavky nutné pro přistoupení k zápočtu:1. Účast na cvičeních (70% účast)2. Příprava a prezentace skupinového referátu o sociokulturních charakteristikách vybrané etnické skupiny žijící na území ČR nebo národnostní menšiny dlouhodobě a tradičně žijící na území ČRB) Znalostní písemný test - 16 otázek, poměr otevřených : uzavřeným 1:1, hranice pro absolvování testu je minimální úspěšnost 75%Kritéria přijetí referátu - (1) zachycení relevantních historických a sociokulturních charakteristik vybrané etnické skupiny/národnostní menšiny, Požadavky na studenta:1. Účast na cvičeních (70% účast)2. Skupinový referát o sociokulturních charakteristikách vybrané etnické skupiny žijící na území ČR nebo národnostní menšiny dlouhodobě a tradičně žijící na území ČR3. Znalostní písemný test - 16 otázek, poměr otevřených : uzavřeným 1:1, hranice pro absolvování testu je minimální úspěšnost 75%Kritéria přijetí referátu a prezentace - (1) zachycení relevantních historických a sociokulturních charakteristik vybrané etnické skupiny/národnostní menšiny, (2) rozsah 3 - 5 normostran, (3) použití relevantních odborných zdrojů, vč. řádného citování dle ISO normy, (4) skupinová prezentace v PowerPoint na 10 - 15 min, (5) zapojení kolegyň a kolegů do diskuze o konkrétním tématu týkajícího se dané problematiky.

Garant

doc. PhDr. Jelena Petrucijová, CSc.

Vyučující

Mgr. Vendula Gojová, Ph.D.doc. PhDr. Jelena Petrucijová, CSc.Mgr. Vendula Gojová, Ph.D.