Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce s komunitou (KAM / 1SOPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 1SOPK - Sociální práce s komunitou, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení komunitní práce, pojem komunita v komunitní práci.2. Občanská společnost a participace. Zplnomocnění a participace.3. Historie a vývoj komunitní práce.4. Přehled základních modelů komunitní práce.5. Etapy komunitní práce.6. Porozumění komunitě a jejím potřebám.7. Analýza problémů, rozvoj intervenční hypotézy.8. Rozvoj intervenční strategie.9. Výběr vhodných taktik.10. Vybrané dovednosti komunitního pracovníka: síťování, práce s médii.11. Vybrané dovednosti komunitního pracovníka: vyjednávání, přesvědčování. Hodnocení uskutečněné intervence.12. Komunitní plánování.13. Práce s příklady dobré praxe, projekty, kazuistiky.

Získané způsobilosti

Studenti porozumí základním teoretickým východiskům komunitní práce, její historii a vývoji modelů. Získají znalosti a dovednosti potřebné pro realizaci jednotlivých etap. Detailněji porozumí metodě komunitního plánování. Znalosti budou schopni aplikovat na příklady z praxe

Literatura

Hartl, P. Komunita občanská a komunita terapeutická. Praha: Slon, 1997. Krausová, A. Komunitní plánování / Strategické plánování in: Janoušková, K. (ed.) Metodické a koordinační dovednosti v sociálních službách. Ostrava:Ostravská univerzita v Ostravě, Zdravotně sociální fakulta - KSP, s. 159-195, 2007. GOJOVÁ, A. a kol. Komunitní sociální práce. Distanční text. Ostrava: FSS OU, 2007. Gojová, A. Teorie a modely komunitní práce. Ostrava : ZSF OU, 2006. ISBN 80-7368-154-4.KIRST-ASHMAN, K. K.; HULL, G. F. Generalist practice with organizations and communities. Chicago:Nelson-Hall Publisher, 1997. http://www.kpostrava.cz/. VAŠKŮ, V. Jak spolupracovat s médii. Praha: Econnect, 2007. Kubalčíková, K., Krchňavá, A. Komunitní plánování jako prostor pro účast uživatelů na rozhodování: realita, nebo iluze? In Sociální práce/ Sociálna práca, 3, 2010, s. 110 - 121. BERNARD, J. Komunitní plánování sociálních služeb a problémy participace. In Sociální práce/ Sociálna práca. č. 3, s. 100-109, 2010. KINKOR, M. Komunitní práce. In MATOUŠEK, O. a kol. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, s. 251 - 270, 2003. Topinka, D. Mapování potřeb uživatelů a poskytovatelů sociálních služeb in: Janoušková, K. (ed.) Metodické a koordinační dovednosti v sociálních službách,; Sborník studijních textů pro metodiky sociální prevence a sociální kurátory pověřené koordinační činností. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, Zdravotně sociální fakulta - katedra sociální práce, 2007. TOPOLOVSKÝ, M. et al. Průvodce procesem komunitního plánování sociálních služeb. Praha: MPSV, 2004. Gojová, A. Sítě a síťování. In: Janoušková, K. (Ed.) Metodické a koordinační dovednosti v sociálních službách. Sborník studijních textů pro metodiky sociální prevence a sociální kurátory pověřené koordinační činností. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, Zdravotně sociální fakulta - katedra sociální práce, 2007. NETTING. F.E, KETTNER, M.P., McMURTRY, S.L. Social Work Macro Practice. New York: Longman, 1993. Sociální práce/ Sociálna práca, č.1/2009. www.kpss.cz.

Požadavky

A) Požadavky nutné pro přistoupení ke zkoušce:Účast na cvičeních (2 hodiny omluvené absence).B) Písemný test (60% úspěšnost).

Garant

doc. PhDr. Alice Gojová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Alice Gojová, Ph.D.Mgr. Marek Mikulecdoc. PhDr. Alice Gojová, Ph.D.Mgr. Marek Mikulec