Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce s lidmi závislými na návy (KAM / 1SZAL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 1SZAL - Sociální práce s lidmi závislými na návy, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení se studenty, zadání doporučené literatury,sdělení požadavků pro zápočet, přehled probíraných témat2. Adiktologická terminologie; teorie užívání návykových látek I. (motivace užívání drog, teorie a modely užívání drog)3. Teorie užívání návykových látek II. (motivace užívání drog, teorie a modely užívání drog), systém prevence4. Přehled psychotropních látek a jejich účinků I. (alkohol, opioidy a opiáty, zneužívaná farmaka, konopné drogy, halucinogeny)5. Přehled psychotropních látek a jejich účinků II. (psychomotorická stimulancia, těkavé látky, MDMA a taneční drogy, tabák)6. Úvod do drogové politiky, právní legislativa7. Metody předléčebné intervence (minimalizace rizik, poradenství v kontaktní a terénní práci, poradenství a práce s motivací, zvládání akutní intoxikace, krizová intervence)8. Metody léčby a následné péče (substituční léčba, psychoterapie, rodinná terapie, terapeutická komunita, sociální rehabilitace, prevence a zvládání relapsu, svépomocné programy - AA/NA)9. Duální diagnózy10. Sociální práce se specifickou klientelou I. (závislost na procesech, děti a mladiství)11. Sociální práce se specifickou klientelou II. (ženy a muži jako specifické cílové skupiny, uživatelé drog v konfliktu se zákonem)12. Sociální práce se specifickou klientelou III. (etnické minority, lidé bez domova závislí na návykových látkách, vybrané zahraniční systémy péče)13. Systém péče v ČR a jeho složky (terénní programy, nízkoprahová kontaktní centra, detoxifikační jednotky, substituční léčba, ambulantní léčba, denní stacionáře, střednědobá ústavní léčba, terapeutické komunity, doléčovací programy)

Získané způsobilosti

Schopnost abstraktního myšlení, analýzy a syntézySchopnost aplikovat poznatky v praktických situacíchSchopnost plánování a využití časuPoznání a porozumění předmětu studia, porozumění profesiSchopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojůSchopnost tvořit nové myšlenky a idejeSchopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémySchopnost pracovat v týmuInterpersonální a interakční dovednosti Přijímat sociální rozlišnost a multikulturnostSchopnost jednat na základě etických zásadCit pro rovné příležitosti a genderové problémy

Literatura

KALINA, K. a kol. Drogy a drogové závislosti 1 - mezioborový přístup. Praha: Úřad vlády České republiky, 2003. ISBN 80-86734-05-6.KALINA, K. a kol. Drogy a drogové závislosti 2 - mezioborový přístup. Praha: Úřad vlády České republiky, 2003. ISBN 80-86734-05-6.KALINA, K. a kol. Mezioborový glosář pojmů z oblasti drog a drogových závislostí. Praha: Filia Nova, 2001. ISBN 80-238-8014-4.KALINA, K. A KOL. Základy klinické adiktologie. Praha: Grada, 2009. Časopis Adiktologie. ROTGERS, F. a kol. Léčba drogových závislostí. Praha : Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-836-9.NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost. Praha: Portál, 2000. KALINA, K. Terapeutická komunita - obecný model a uplatnění v léčbě závislých. Praha: Grada, 2008. Peterson, T., McBride, A. Working with substance misusers. London: Routledge, 2002. ISBN 0-415-23567-7.

Požadavky

A) Požadavky nutné pro přistoupení k zápočtu:aktivní účast v rámci cvičeníB) Vypracování seminární práce z oblasti závislostí na návykových látkách

Garant

Mgr. Eliška Lindovská

Vyučující

Mgr. Eliška LindovskáMgr. Eliška Lindovská