Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnické skupiny a nár. menš. v ČR (KAM / 2ETSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 2ETSK - Etnické skupiny a nár. menš. v ČR, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předsudky, formování postoje2. Základní pojmy etnické teorie a další vybrané pojmy týkající se problematiky etnických skupin3. Historie lidských práv; základní lidskoprávní dokumenty a instituce4. Tolerance a intolerance5. Menšiny ve společnosti - otázka identity6. Menšiny ve společnosti - akulturační strategie7. Modely soužití odlišných skupin8. Sociokulturní charakteristiky národnostních menšin a vybraných etnických skupin žijících na území České republiky I.9. Sociokulturní charakteristiky národnostních menšin a vybraných etnických skupin žijících na území České republiky II.10. Multikulturalismus a interkulturní vzdělávání11. Sociální práce s příslušníky menšin I. - antiopresivní přístupy12. Sociální práce s příslušníky menšin II. - sociálněekologický model13. Odlišné etnické pozadí sociálního pracovníka a klienta

Získané způsobilosti

- Schopnost reflektovat rozmanitosti vztahů mezi většinovou společností a etnickými menšinami - Schopnosti přistupovat k situaci etnických skupin s odstupem od předsudků a společenských mýtů- Schopnost aplikovat poznatky v praktických situacích- Poznání a porozumění předmětu studia, porozumění profesi sociální práce- Schopnost být kritický i sebekritický- Schopnost přizpůsobit se a jednat v nových situacích- Schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy- Přijímat sociální rozličnosti a multikulturnost- Cit pro rovné příležitosti

Literatura

DEVORE, W., SCHLESINGER, E.G. Ethnic Sensitive Social Work Practice. Allyn and Bacon. s. 26 - 42, 1995. GOJOVÁ, V., PAVLISKOVÁ, K. Etnické skupiny. Distanční text. Ostrava: Ostravská univerzita, 2009. PRŮCHA, J. Interkulturní psychologie. Praha: Portál, 2004. BARŠA, P. Politická teorie multikulturalismu. Brno: CPSDK, s. 7 - 19, 2003. NAVRÁTIL,P., MUSIL L. Sociální práce s příslušníky menšinových skupin. : Sociální studia. Sborník prací Fakulty sociálních studií MU č.5. Brno: MU, s.127-163., 2000. ŠIŠKOVÁ,T. (ed.). Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha: Portál, 1999. THOMPSON, T. Anti-discriminatory Practice. Palgrave Macmillan, 2001. BAČOVÁ, V. Etnická identita a historické zmeny. Bratislava: Slovenska akadémie vied, 1996. Keller, J. Exkluze jako sociální problém a jako otázka metodologická. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. ISBN 978-80-7464-490-0.BAČOVÁ, V. ed. Historická pamät a identita. Košice: Společenskovedný ústav SAV, 1996. MACHALOVÁ, T. a kol. Lidská práva proti rasismu. Brno, 2001. ŠIŠKOVÁ, T. (ed.). Menšiny a migranti v České republice. Praha: Portál, 2001. HÜBSCHMANNOVÁ, M. Můžeme se domluvit. Olomouc: Universita Palackého, 1993. BARŠA, STRMISKA. Národnostní stát a etnický konflikt. Brno: CDK, 1999. DAVIDOVÁ, E. Romano drom. Cesty Romů 1945 - 1990. Olomouc : UP, 1995. Romové, bydlení, soužití. Praha: Socioklub, 2000. Romové v České republice. Praha: Socioklub, 1999. NEČAS, C. Romové v České Republice včera a dnes. Olomouc : UP, 1993. NAVRÁTIL,P. a kol. Romové v české společnosti. Praha: Portál, 2003. TAJFEL, H. Sociálna psychológia menšín. Bratislava, 1995. BROUČEK, S. Základní pojmy etnické teorie. Český lid, 78, čís. 4, 1991.

Požadavky

A) Požadavky nutné pro přistoupení ke zkoušce:1. Účast na cvičeních (70% účast)2. Skupinový referát o sociokulturních charakteristikách vybrané etnické skupiny žijící na území ČR nebo národnostní menšiny dlouhodobě a tradičně žijící na území ČRB) Znalostní písemný test - 16 otázek, poměr otevřených : uzavřeným 1:1, hranice pro absolvování testu je minimální úspěšnost 75%Kritéria přijetí referátu - (1) zachycení relevantních historických a sociokulturních charakteristik vybrané etnické skupiny/národnostní menšiny, (2) rozsah 3 - 5 normostran, (3) použití relevantních odborných zdrojů, vč. řádného citování dle ISO normy.

Garant

doc. PhDr. Jelena Petrucijová, CSc.

Vyučující

Mgr. Vendula Gojová, Ph.D.doc. PhDr. Jelena Petrucijová, CSc.Mgr. Vendula Gojová, Ph.D.doc. PhDr. Jelena Petrucijová, CSc.