Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kazuistický seminář 4 (KAM / 2KAZ4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 2KAZ4 - Kazuistický seminář 4, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 Samostudium Průvodce odborným praktickým vzděláváním pro studující.2 Samostudium povinné literatury.3 Úvodní tutoriál: seznámení s organizací výuky (formy setkání a komunikace). Seznámení s obsahem a podmínkami absolvování předmětu. Seznámení s odbornou literaturou. Prezentace plnění cílů na souvislé praxi.4 Samostudium Průvodce odborným praktickým vzděláváním pro studující, samostudium povinné literatury. Výběr tématu k písemnému zpracování a sběr informací.5 Samostudium povinné literatury. Výběr tématu k písemnému zpracování a sběr informací.6 Samostudium povinné literatury, zpracování 1. písemné práce, příprava prezentací, diskusí.7 II. tutoriál: skupinová reflexe a kritická analýza poznatků z odborných pracovišť SPOD. Reflexe zkušeností je orientována teoriemi sociální etickými standardy sociální práce. Se studujícími bude probíráno fungování subjektů SPOD, aktuální stav a možnosti dalšího rozvoje, sociálně-politický a legislativní rámec. Odevzdání 1. písemné práce, prezentace plnění cílů, diskuse.8 Samostudium povinné literatury. zpracování 2. písemného úkolu.9 Samostudium povinné literatury.10 Samostudium povinné literatury, příprava k prezentaci, diskusi vybraného tématu. Odevzdání 2. písemné práce.11 Samostudium povinné literatury, příprava k prezentaci, diskusi vybraného tématu.12 II. tutoriál: skupinová reflexe a kritická analýza poznatků z odborných pracovišť SPOD. Reflexe zkušeností je orientována teoriemi sociální etickými standardy sociální práce. Reflexe k písemným pracím. Prezentace plnění cílů, diskuse.13 Hodnocení činností studujících. Udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

- Schopnost analyzovat a kriticky reflektovat získané poznatky studujících z realizovaných exkurzí odborných pracovišť - Schopnost být kritický i sebekritický- Schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy- Cit pro rovné příležitosti a genderové problémy- Schopnost zhodnotit svůj pracovní výkon- Schopnost jednat na základu etických zásad- Interpersonální a interakční dovednosti- Dovednosti při zaznamenávání dat a jejich analýzy

Literatura

KAHÁNKOVÁ, J. a kol. Průvodce odborným praktickým vzděláváním pro studující. 2. vyd. Ostrava, OU, 2010. Musil, L. Ráda bych Vám pomohla, ale: dilemata práce s klienty v organizacích. Brno: Marek Zeman, 2004. ISBN 80-903070-1-9.NOVOTNÁ, V. Sociálně-právní ochrana dětí. ASPI, 2006. ČÁMSKÝ, a kol. Sociální služby v ČR v teorii a praxi. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-262-0027-7.Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. Sociální práce/Sociálna práca: http://www.socialniprace.cz, Práce a sociální politika www.noviny-mpsv.cz, Sociální revue - revue pro Sociální práci a společenské otázky, www.socialnirevue.cz, Éthum. NAVRÁTIL, P. Teorie a metody sociální práce. Brno: Marek Zeman, 2001. BIRKENMAIER, J. The practicum companion for social work: integrating class and field work. Boston: Pearson Education, 2007. GARTWAIT C. L. The Social Work Practicum, A Guide and Workbook for Students. University of Montana: Pearson Education, 2005.

Požadavky

ústní prezentace letní odborné praxe před skupinoupísemné doklady k cílům učení ze souvislé praxedvě písemné práce a ústní prezentace plnění úkolů k cílům učenípředložení portfolia praxepovinná literaturapředložení portfolia u státních závěrečných zkoušek

Garant

Mgr. Sabina Maňková

Vyučující

Mgr. Věra KrálováMgr. Monika StřelkováMgr. Zuzana Šidlová