Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kazuistický seminář 5 (KAM / 2KAZ5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 2KAZ5 - Kazuistický seminář 5, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Samostudium Průvodce odborným praktickým vzděláváním pro studující.Samostudium povinné literatury.Úvodní tutoriál: seznámení s organizací výuky (formy setkání a komunikace). Seznámení s obsahem a podmínkami absolvování předmětu. Seznámení s odbornou literaturou. Prezentace plnění cílů na souvislé praxi.Samostudium Průvodce odborným praktickým vzděláváním pro studující, samostudium povinné literatury. Výběr tématu k písemnému zpracování a sběr informací.Samostudium povinné literatury. Výběr tématu k písemnému zpracování a sběr informací.Samostudium povinné literatury, zpracování 1. písemné práce, příprava prezentací, diskusí.II. tutoriál: skupinová reflexe a kritická analýza poznatků z odborných pracovišť. Reflexe zkušeností je orientována teoriemi sociální etickými standardy sociální práce. Se studujícími bude probíráno fungování organizací sociálních služeb, aktuální stav lokální sítě sociálních služeb a možnosti dalšího rozvoje, sociálně-politický a legislativní rámec fungování organizací. Odevzdání 1. písemné práce, prezentace plnění cílů, diskuse.Samostudium povinné literatury. zpracování 2. písemného úkolu.Samostudium povinné literatury.Samostudium povinné literatury, příprava k prezentaci, diskusi vybraného tématu. Odevzdání 2. písemné práce.Samostudium povinné literatury, příprava k prezentaci, diskusi vybraného tématu.II. tutoriál: skupinová reflexe a kritická analýza poznatků z odborných pracovišť. Reflexe zkušeností je orientována teoriemi sociální etickými standardy sociální práce. Se studujícími bude probíráno fungování organizací sociálních služeb, aktuální stav lokální sítě sociálních služeb a možnosti dalšího rozvoje, sociálně-politický a legislativní rámec fungování organizací. Reflexe k písemným pracem. Prezentace plnění cílů, diskuse.Hodnocení činností studujících. Udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

Schopnost analyzovat a kriticky reflektovat získané poznatky studujících z realizovaných exkurzí odborných pracovišť Schopnost být kritický i sebekritickýSchopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémyCit pro rovné příležitosti a genderové problémySchopnost zhodnotit svůj pracovní výkonSchopnost jednat na základu etických zásadInterpersonální a interakční dovednostiDovednosti při zaznamenávání dat a jejich analýzy

Literatura

Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2006. Průvodce odborným praktickým vzděláváním pro studující. Ostrava:OU, 2007. Musil, L. Ráda bych Vám pomohla, ale: dilemata práce s klienty v organizacích. Brno: Marek Zeman, 2004. ISBN 80-903070-1-9.Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. Sociální práce/Sociálna práca: http://www.socialniprace.cz, Práce a sociální politika www.noviny-mpsv.cz, Sociální revue - revue pro Sociální práci a společenské otázky, www.socialnirevue.cz, Éthum. NAVRÁTIL, P. Teorie a metody sociální práce. Brno: Marek Zeman, 2001. BIRKENMAIER, J. The practicum companion for social work: integrating class and field work. Boston: Pearson Education, 2007. GARTWAIT C. L. The Social Work Practicum, A Guide and Workbook for Students. University of Montana: Pearson Education, 2005.

Požadavky

o 100% účast (v případě absence náhrada v předmětu KAM/1KAZ5 - prezenční studium)o ústní prezentace letní odborné praxe před skupinouo písemné doklady k cílům učení ze souvislé praxeo dvě písemné práce a ústní prezentace plnění úkolů k cílům učenío předložení portfolia praxeo povinná literatura

Garant

Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina HižnajováMgr. Monika Střelková