Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální deviace (KAM / 2SODE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 2SODE - Sociální deviace, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výklad pojmů - sociální patologie, sociální deviace, sociální norma, sankce, anomie, sociální kontrola.2. Obecné charakteristiky sociálně patologických jevů a jejich rozdělení. Absolutní a relativní platnost sociálních norem, normativní a reaktivní pojetí sociálních deviací.3. Různá pojetí deviace a deviantního chování - biologické a psychologické teorie sociální deviace.4. Sociologické teorie deviantního chování - pojetí sociální deviace v rámci strukturální teorie a funkcionalismu. Pojetí sociální deviace u subkulturní, konfliktové a kontrolní teorie.5. Sociologické teorie deviantního chování - pojetí sociální deviace v rámci interakční, a etiketizační teorie. Vztahy mezi teoriemi a možnosti jejich integrace.6. Problematika závislostí: vymezení základních pojmů, faktory podílející se na vzniku a vývoji závislostí. Drogová a alkoholová závislost (klasifikace, důsledky, možnosti léčby a prevence).7. Problematika hazardních her - příčiny vzniku závislosti, důsledky, možnosti řešení.8. Problematika prostituce - příčinné sociální podmínky a faktory, rizika prostitutivního chování, možnosti regulace a prevence prostituce.9. Nová náboženská hnutí - problematika sekt a kultů. Charakteristika, vliv na jedince a společnost. Situace v ČR, prevence a pomoc. Extremismus, rasismus a xenofobie - charakteristika, příčiny a projevy. Možnosti prvence a pomoci.10. Fenomén bezdomovství - příčiny a projevy, aktuální stav, možnosti pomoci .11. Sexuální zneužívání dětí. Týrané a zanedbávané dítě. Příčiny sexuálního zneužívání a zanedbávání, projevy a následky, prevence a řešení.12. Domácí násilí a šikanování - charakteristika, příčiny a podmínky. Prevence a intervence.13. Kriminalita, organizovaný zločin - agrese a násilí ve společnosti. Kriminogenní faktory, pachatelé a oběti trestných činů, prevence, formy pomoci, alternativní tresty.

Získané způsobilosti

- Schopnost aplikovat poznatky v praktických situacích- Poznání a porozumění předmětu studia, porozumění profesi sociální práce- Schopnost být kritický i sebekritický- Schopnost přizpůsobit se a jednat v nových situacích- Schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy- Přijímat sociální rozličnosti a multikulturnost- Cit pro rovné příležitosti

Literatura

HRADECKÁ, V., HRADECKÝ, I. Bezdomovectví - extrémní vyloučení. Praha: Nadace rozvoje občanské společnosti, 1996. Kol. autorů o.s. SANANIM. Drogy - otázky a odpovědi. Praha: Portál, 2007. DANICS, Š., KAMÍN, T. Extremismus, rasismus a antisemitismus. Praha: Policejní akademie České republiky v Praze, 2008. ISBN 978-80-7251-286-7.NEDĚLNÍKOVÁ, D., eds. Metodická příručka pro výkon terénní sociální práce. Ostrava: Ostravská univerzita, 2007. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2004. MATOUŠEK, O. Slovník sociální práce. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-549-0.FISCHER,S., ŠKODA, J. Sociální patologie. Praha: Grada Publishing, 2009. MATOUŠEK, O., KODYMOVÁ, P., KOLÁČKOVÁ,J. (eds.). Sociální práce v praxi. Praha : Portál, 2005. KELLER, J. Uvod do dociologie. Praha : Slon, 1997. ŠIŠKOVÁ, T. Výchova k toleranci a proti rasismu. Sborník. Praha:Portál, 1998. KOLÁŘ, M. Bolest šikanování. Praha : Portál, 2005. HOFBAUER, B. Děti, mládež a volný čas. Praha: Portál, 2004. VANÍČKOVÁ E. Dětská prostituce. Praha: Grada, 2007. VOJTÍŠEK, Z. Encyklopedie náboženských směrů v České republice. Praha: Portál, 2004. NEŠPOR, K., CSÉRNY, L. Léčba a prevence závislostí. Příklady pro praxi. Praha, 1996. ABGRALL, J. M. Mechanismus sekt. Praha: Karolinum, 1999. KRATZ, H.J. Mobbing: jak ho poznat a jak mu čelit. Praha : Management Press, 2005. CHMELÍK, J. a kol. Mravnost, pornografie a mravnostní kriminalita. Praha: Portál, 2003. PÁLENÍKOVÁ, B. Narkomanie-alkoholismus-gamblerství. Hradec Králové, 1996. VYKOPALOVÁ, D. Násilí na seniorech. Olomouc : Univerzita Palackého, 2002. NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost. Praha: Portál, 2000. TÄUBNER, V. Nejstřeženější tajemství-sexuální zneužívání dětí. Praha:Trizonia, 1996. NĚMEC, M. Organizovaný zločin. Praha, 1995. Institut pro kriminologii a sociální prevenci. Prevence městské kriminality a ohrožená mládež: přehled slibných strategií a programů z celého světa. Praha, 2006. ŘEZNÍČEK, I. Prevence sociálních deviací. Praha:Ethum, 1994. SEAL, M. Resettling homeless people. RHP: UK, 2005. LABÁTH, V. a kol. Riziková mládež. Praha: Slon, 2001. MASARYK, T.G. Sebevražda. Praha, 1998. KOUTEK, J. a kol. Sebevražedné chování. Praha: Portál, 2003. WEISS, P. a kol. Sexuální deviace. Praha: Grada, 2002. WEISS, P. Sexuální zneužívání dětí. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0929-3.KAPR, J. a kol. Sociální deviace, sociologie nemoci a medicíny. Praha: Slon, 1997. MATOUŠEK, O. A KOL. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. DUNOVSKÝ, J. a kol. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha: Grada, 1995. KOUKOLÍK, F., DRTILOVÁ, J. Vzpoura deprivantů. Praha: Makropulos, 1996. KOUKOLÍK, F., DRTILOVÁ, J. Vzpoura deprivantů. Praha: Makropulos, 1996. LINDOVSKÁ, E. Způsobyzvládáníobtížnýchsituací v kontextubezdomovectví. In: Sociálnípráce/Sociálnapráca, 2014, no. 4, roč. 13, str. 110-124. ISSN 1213-6204.

Požadavky

A) Požadavky nutné pro přistoupení ke zkoušce:(1) minimálně 80% účast na přednáškách a cvičeních, (2) seminární práce na téma "Systém pomoci lidem potýkajícím se s vybraným rizikovým jevem", (3) skupinová prezentace vybraného tématu (10 - 15 minut) ve vyučující stanoveném termínuB) Zkouška - ústní zkouškaKritéria přijetí seminární práce:1. stručná charakteristika vybraného rizikového jevu (max 1 normostrana)2. přehled realizovaných aplikovaných výzkumů souvisejících s vybraným jevem, shrnutí výzkumných výsledků (min 1 normostrana)3. systém pomoci lidem potýkajícím se s vybraným rizikovým jevem (prevence a její podoby, pomáhající profese, organizace, specifika práce apod) - pozn. na toto kritérium je kladen největší důraz4. vysvětlení vybraného sociálně patologického jevu pomocí relevantních teorií sociálních deviací (min 0,5 normostrany)5. rozsah 3 - 5 normostran, řádná bibliografická citace (minimálně 5 relevantních zdrojů)

Garant

Mgr. Vendula Gojová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Monika BjelončíkováMgr. Kateřina GlumbíkováMgr. Vendula Gojová, Ph.D.Mgr. Eliška LindovskáMgr. Monika BjelončíkováMgr. Kateřina GlumbíkováMgr. Vendula Gojová, Ph.D.Mgr. Eliška Lindovská