Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět St. závěrečná zk. 3 Sociální politika (KAM / 2SZK3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 2SZK3 - St. závěrečná zk. 3 Sociální politika, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy témat státnicových předmětů:1. Vymezení sociální politiky, její cíle, základní oblasti uplatnění. Postavení sociální politiky v sociální sféře, její vztah k jiným vědním oborům. Aktéři sociální politiky, jejich role při tvorbě a realizaci SP. Rozdělení sociální správy.2. Hodnoty, ideologie a sociální politika. Sociální stát - charakteristika, funkce sociálního státu, vývoj a typologie sociálního státu, kritika a krize sociálního státu.3. Nástroje sociální politiky, základní principy a funkce sociální politiky.4. Historický vývoj sociální politiky. Vývoj novodobé sociální politiky v ČR, proces transformace SP v ČR, sociální doktrína ČR a tvorba programů sociální politiky.5. Chudoba jako sociální jev - pojetí chudoby, koncepty měření chudoby a stanovování hranic chudoby. Marginalizace, sociální exkluze. Minimální životní standardy.6. Sociální zabezpečení ČR. Sociální pojištění, financování, organizace, zabezpečované sociální události, nástroje, perspektivy vývoje.7. Sociální zabezpečení ČR. Státní sociální podpora, sociální pomoc, jejich financování, organizace, zabezpečované sociální události, nástroje, perspektivy vývoje.8. Sociální pomoc - vývoj v ČR, transformace sociálních služeb, cíle a principy v sociálních službách, Zákon o sociálních službách, kvalita v nich.9. Nezaměstnanost jako sociální jev - charakteristika nezaměstnanosti, typy, sociální rizika dlouhodobé nezaměstnanosti. Politika pracovního trhu - aktivní a pasivní politika zaměstnanosti v ČR.10. Rodinná a bytová sociální politika. Charakteristika subpolitiky, cíle a principy. Zásadní aspekty vývoje dílčí politiky od roku 1989, současné nástroje dané politiky, způsob jejího financování, perspektivy vývoje.11. Zdravotní a vzdělávací sociální politika. Charakteristika subpolitiky, cíle a principy. Zásadní aspekty vývoje dílčí politiky od roku 1989, současné nástroje dané politiky, způsob jejího financování, perspektivy vývoje.12. Sociální politika Evropské unie. Myšlenková východiska EU, hlavní subjekty, organizace. Vývoj a současné otázky evropské SP. Sociální politika ČR ve vztahu k EU.

Získané způsobilosti

- znalost cílů, subjektů, nástrojů a institucí sociální politiky- znalost historického vývoje sociálního státu, jeho současné problémy, jejich příčiny a možnosti zvládáníZískání způsobilosti k výkonu povolání - sociální pracovník/pracovnice.

Literatura

POTŮČEK, M. Sociální politika. Praha: SLON, 1995. KREBS, V. a kol. Sociální politika. 5. vyd. Praha: ASPI, 2010. KELLER, J. Soumrak sociálního státu. Slon : Praha, 2005. POTŮČEK, M. Transformace sociálního státu ve Střední a Východní Evropě. Praha : Veřejná politika a prognostika PPF-, FSF UK025, 2007. BRDEK, M., JÍROVÁ, H., KREBS, V. Trendy v evropské sociální politice. Praha: ASPI, 2002. TOMEŠ, I. Úvod do teorie a metodologie sociální politiky. 1. vyd. Praha: Portál, 2010.

Garant

Mgr. Anna Krausová, Ph.D.