Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět St. závěrečná zk. 4 Sociologie (KAM / 2SZK4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 2SZK4 - St. závěrečná zk. 4 Sociologie, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy témat státnicových předmětů:1. Znaky moderní společnosti a její odlišnosti od společnosti tradiční.2. Periodizace vývoje moderní společnosti.3. Sociální nerovnosti a jejich legitimizace.4. Osvícenství a konzervatismus - zdroje sociologického myšlení.5. Formální organizace a byrokracie.6. Klasikové sociologického myšlení (Weber, Durkheim, Pareto).7. Sociální stát, jeho funkce a jeho hlavní problémy.8. Typologie sociálního státu.9. Sociální exkluze.10. Proces globalizace a jeho důsledky.

Získané způsobilosti

- znalosti o vývoji sociologického myšlení - orientace v základních sociologických kategoriích a vztazích mezi nimiZískání způsobilosti k výkonu povolání - sociální pracovník/pracovnice.

Literatura

KELLER, J. Sociologie organizace a byrokracie. Praha: Slon, 2007. KELLER, J. Soumrak sociálního státu. Praha: SLON, 2005. KELLER, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 2005.

Garant

PhDr. Anna Papřoková, Ph.D.