Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 2 (KAM / 3OPS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 3OPS2 - Odborná praxe 2, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Opětovné navázání, obnovení kontaktu s organizací odborné praxe, rozdělení a termínování úkolů dle návrhu projektu2. Realizace jednotlivých přípravných kroků, jejich průběžné hodnocení a modofikace dle aktuální potřebnosti a situaci v organizaci i projektovém týmu, kompletace personálních a jiných zdrojů nutných k realizaci projektu3. Realizace jednotlivých přípravných kroků, jejich průběžné hodnocení a modofikace dle aktuální potřebnosti a situaci v organizaci i projektovém týmu, kompletace personálních a jiných zdrojů nutných k realizaci projektu4. Kontrola přípravných kroků vzhledem k potřebám navržených cílů projektu a dílčích kroků k jejich dosažení5. Realizace projektu ve spolupráci se zapojenými stranami6. Realizace projektu ve spolupráci se zapojenými stranami7. Návrh evaluačního nástroje a jeho kontrola8. Evaluace realizovaných aktivit ve spolupráci s uživateli a pracovníky organizace (sociální služby).9. Vyhodnocení evaluace, shrnutí jejich výstupů, kompletace materiálů a dat pro závěrečnou zprávu.10. Hodnocení praxe a písemná sebereflexe dosažení vzdělávacích a individuálních cílů v rámci závěrečné zprávy, odevzdání povinných výstupů.

Získané způsobilosti

- znalosti o činnostech sociálních pracovníků a organizacích v lokální síti sociálních služeb, znalosti aktuálního vývoje v dané oblasti - znalosti o dodržování mlčenlivosti a bezpečnosti práce na pracovištích při praxi- schopnost aplikovat poznatky v praktických situacích, ověření si teoretických východisek sociální práce - schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojů- utváření základních profesních dovedností: schopnost komunikace na pracovišti s kolegy a klienty; schopnost porozumění klientům a jejich problémům a životním podmínkám; schopnost aplikovat metody a techniky sociální práce, rozvoj profesionální identity studujících- přijímat sociální rozlišnost a multikulturnost- osvojení si obecně pracovních dovedností v kontextu pracoviště- schopnost přizpůsobit se a jednat v nových situacích- schopnost nezávislé práce- rozvoj kritického myšlení a analytických kompetencí v kontextu pracoviště-schopnost mapovat a analyzovat potřeby uživatelů i zaměstnanců konkrétní organizace-schopnost tvůrčím způsobem reagovat na sociální problémy-schopnost týmové spolupráce, rozdělení úkolů, odpovědnosti, využívat možnosti a zdroje týmové spolupráce a reagovat na překážky z ní vyplývající-schopnost jednat odpovědně a samostatně -schopnost vymezit adekvátní cíle jednání, které budou směřovat k naplnění zjištěných potřeb-schopnost vyhledávat a využívat zdroje k naplnění vytyčených cílů-komunikační dovednosti-vyjednávání se členy v týmu, oslovování potenciálních partnerů, prezentační dovednosti-dovednosti spojené s realizací a organizací projektového záměru -schopnost navrhnout způsob evaluace a evaluovat realizovaný projekt ve spolupráci se zúčastněnými stranami

Literatura

Kaniová, I. Odborná praxe formou projektové výuky. Ostrava: Ostravská univerzita, 2014. Svozilová, A. Projektový management. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3611-2.Musil, L. Ráda bych Vám pomohla, ale .." Dilemata práce s klienty v organizacích. Brno : Marek Zeman, 2004. Čámský, P. a kol. Sociální služby v ČR v teorii a praxi. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-262-0027-7.KRATOCHVÍLOVÁ, J. Teorie a praxe projektové výuky. Brno : PdF, 2006. Kolajová, L. Týmová spolupráce. Jak efektivně vést tým pro dosažení nejlepších výsledků. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 80-247-1764-6.Časopisy: Sociální práce/Sociálna práca, Práce a sociální politika, Sociální revue, Éthum. VÁVROVÁ, S. Doprovázení v pomáhajících profesích. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0087-1.BECHYŇOVÁ, V. Případové konference. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0181-6.BIRKENMAIER, J. The practicum companion for social work: integrating class and field work. Boston: Pearson Education, 2007. GARTWAIT C. L. The Social Work Practicum, A Guide and Workbook for Students. University of Montana: Pearson Education, 2005.

Požadavky

100% účast na praxiprůběžné naplňování úkolů kopie potvrzení o absolvování praxezávěrečná zpětná vazba mentorazávěrečná zpráva projektu

Garant

Mgr. Kateřina Lukešová

Vyučující

Mgr. Ivana Kaniová, Ph.D.Mgr. Kateřina LukešováMgr. Sabina Maňková