Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 1 (KAM / 3OPX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 3OPX1 - Odborná praxe 1, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Seznámení s pracovištěm, personální a organizační strukturou, legislativní podmínky. Individuální vzdělávací cíle a možnosti jejich naplnění.2.Hlavní východiska organizace-poslání/pověření, cíle. Naplňování poslání/pověření v činnostech organizace.Analýza poslání org. a rekonstrukce předpokladů (o klientech, společnosti, soc.práci), na nichž je poslání vystavěno. Analýza vlastních předpokladů.3.Naplňování poslání/pověření v činnostech organizace. Reflexe hlavních východisek ve světle teoretických přístupů v sociální práci.4.Vnitřní dokumenty org.: směrnice, metodiky, standardy kvality a jejich naplňování.Rozbor klíčových dokumentů. Míra formalizace práce v organizaci.5.Dilemata a jejich zvládání v organizaci.Diskuse dilematických situací v perspektivě etických kodexů, legislativních a vnitřních předpisů.6.Náplň práce soc. pracovníka. Metody sociální práce využívané v organizaci.Reflexe metod soc. práce v organizaci využívaných/deklarovaných.7.Metody soc. práce v organizaci.Mapování využitelných metod soc. práce v organizaci.8.Metody soc. práce v organizaci.Prezentace a srovnání metod používaných v organizacích. 9.Samostatná práce s klientem. Reflexe vlastní práce a naplňování vzdělávacích cílů.10.Práva uživatele/klienta a jejich naplňování. Formální deklarace práv klientů. Práva a povinnosti klientů z hlediska teoretických přístupů v soc. práci.Práva a jejich vliv na cíle a prostředky využívané v organizaci.11.Přístup ke klientům z hlediska pomoci/kontroly. Identifikace prvků pomoci/kontroly při práci v organizaci. Pomoc a kontrola jako způsoby pomáhání. Reflexe uplatňování pomoci/kontroly ve vztahu k poslání a deklarovaným právům klienta.12.Organizace práce. Pers. struktura z hlediska vzdělání a specializace.Služba sociální práce jako výsledek týmové/skupinové práce.13.SWOT analýza v organizaci, závěrečná reflexe.Prezentace návrhů změn, využití silných stránek a minimalizace rizik v organizaci. Hodnocení praxe a reflexe dosažení vzdělávacích cílů.

Získané způsobilosti

- znalosti o činnostech sociálních pracovníků a organizacích v lokální síti sociálních služeb, znalosti aktuálního vývoje v dané oblasti - znalosti o dodržování mlčenlivosti a bezpečnosti práce na pracovištích při praxi- schopnost aplikovat poznatky v praktických situacích, ověření si teoretických východisek sociální práce - schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojů- utváření základních profesních dovedností: schopnost komunikace na pracovišti s kolegy a klienty; schopnost porozumění klientům a jejich problémům a životním podmínkám; schopnost aplikovat metody a techniky sociální práce, rozvoj profesionální identity studujících- přijímat sociální rozlišnost a multikulturnost- osvojení si obecně pracovních dovedností v kontextu pracoviště- schopnost přizpůsobit se a jednat v nových situacích- schopnost nezávislé práce- rozvoj kritického myšlení a analytických kompetencí v kontextu pracoviště

Literatura

Odborné praxe. Ostrava: OU, 2007. HIGHAM,P. Social Work: Introducing Professional Practice. Sage Publications Ltd, 2006. Časopisy: Sociální práce/Sociálna práca, Práce a sociální politika, Sociální revue, Éthum. BIRKENMAIER, J. The practicum companion for social work: integrating class and field work. Boston: Pearson Education, 2007.

Požadavky

Požadavky na studenta:100% účast na praxi80% účast na semináři k odborné praxiprůběžné naplňování plánu učení a předkládání dokladů o jeho naplňování na semináři k odborné praxikopie potvrzení o absolvování praxezávěrečná zpětná vazbapředložení písemného návrhu projektu

Garant

Mgr. Kateřina Lukešová

Vyučující

Mgr. Kateřina Lukešová