Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k odborné praxi 1 (KAM / 3SEM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 3SEM1 - Seminář k odborné praxi 1, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Seznámení se s týmem, rozdělení týmových rolí, diskuze nad způsoby seznámení se s pracovištěm, personální a organizační strukturou, legislativní podmínky. Diskuze podmínek realizace projektu.2.Mapování problémové situace, potřeb organizace a jejich uživatelů pomocí stanovených metod. Navazování důvěrného vztahu potřebného ke zjištění relevantních informací.3.Mapování potřeb organizace a jejich uživatelů pomocí stanovených metod. Navazování důvěrného vztahu potřebného ke zjištění relevantních informací.5.Mapování potřeb organizace a jejich uživatelů pomocí stanovených metod.6. Vyhodnocení mapování a definování potřeb.7.Tvorba cílů projektu vycházejících ze zjištěných potřeb.Diskuze limitů jejich realizace, včetně kritérií úspěšného řešení.8.Reflexe cílů, stanovení dílčích kroků k jejich naplnění a shrnutí možných přínosů. Výběr intervenčních metod využitých k naplnění dílčích kroků.9. Mapování a hodnocení zdrojů využitelných k naplňování jednotlivých cílů, vnitřní a vnější zdroje.10. Tvorba plánu realizace, definování termínů, odpovědných osob a konkrétních aktivit, diskuze návrhu plánu ze zástupci organizace.11.Tvorba plánu realizace, definování termínů, odpovědných osob a konkrétních aktivit, diskuze návrhu plánu ze zástupci organizace.12.Kompletace návrhu projektu, kontrola jednotlivých kroků, předložení ke schválení zástupcům organizace.13. Hodnocení praxe (silné a slabé stránky), reflexe dosažení vzdělávacích cílů a vyhotovení dokumentace k praxi.

Získané způsobilosti

-znalosti o činnostech sociálních pracovníků a organizacích v lokální síti sociálních služeb, znalosti aktuálního vývoje v dané oblasti -znalosti o dodržování mlčenlivosti a bezpečnosti práce na pracovištích při praxi-schopnost aplikovat poznatky v praktických situacích, ověření si teoretických východisek sociální práce -schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojů-utváření základních profesních dovedností: schopnost komunikace na pracovišti s kolegy a klienty; schopnost porozumění klientům a jejich problémům a životním podmínkám; schopnost aplikovat metody a techniky sociální práce, rozvoj profesionální identity studujících-přijímat sociální rozlišnost a multikulturnost-osvojení si obecně pracovních dovedností v kontextu pracoviště-schopnost přizpůsobit se a jednat v nových situacích-schopnost nezávislé práce-rozvoj kritického myšlení a analytických kompetencí v kontextu pracoviště-schopnost mapovat a analyzovat potřeby užovatelů i zaměstananců konkrétní organizace-schopnost tvůrčím způsobem reagovat na sociální problémyschopnost týmové spolupráce, rozdělení úkolů, odpovědnosti, využívat možnosti a zdroje týmové spolupráce a reagovat na překážky z ní vyplývající-schopnost jednat odpovědně a samostatně -schopnost vymezit adekvátní cíle jednání, které budou směřovat k naplnění zjištěných potřeb-schopnost vyhledávat a využívat zdroje k naplnění vytyčených cílů-komunikační dovednosti-vyjednávání se členy v týmu, oslovování potenciálních partnerů, prezentační dovednosti

Literatura

Kaniová, I. Odborná praxe formou projektové výuky. Ostrava: Ostravská univerzita, 2014. Štefánek, R. a kol. Projektové řízení pro začátečníky. Brno:Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-2835-0.Svozilová, A. Projektový management. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3611-2.KRATOCHVÍLOVÁ, J. Teorie a praxe projektové výuky. Brno: PdF, 2006. Časopisy: Sociální práce/Sociálna práca, Práce a sociální politika, Sociální revue, Éthum. JŮN, H. Moc, pomoc a bezmoc v sociálních službách a ve zdravotnictví. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-590-5.HIGHAM,P. Social Work: Introducing Professional Practice. Sage Publications Ltd, 2006. Čámský, P. a kol. Sociální služby v ČR v teorii a praxi. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-262-0027-7.BIRKENMAIER, J. The practicum companion for social work: integrating class and field work. Boston: Pearson Education, 2007. Kolajová, L. Týmová spolupráce. Jak efektivně vést tým pro dosažení nejlepších výsledků. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 80-247-1764-6.Evangeliu, J.E., Fridrich, O. 133 her pro motivaci a rozvoj týmů.

Požadavky

Požadavky na studenta:80 % účast na seminářiprůběžné plnění zadaných úkolůvypracování kompletního návrhu projektu

Garant

Mgr. Kateřina Lukešová

Vyučující

Mgr. Ivana Kaniová, Ph.D.