Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k odborné praxi 2 (KAM / 3SEM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 3SEM2 - Seminář k odborné praxi 2, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní a závěrečné setkání je zaměřené na reflexi a kontrolu plnění úkolů ve směru realizace a evaluace projektu realizovaného v rámci odborné praxe.1. Úvodní seznámení s cílem, obsahem a strukturou předmětu. Studující jsou seznámeni s podmínkami zápočtu, obsahem cílů učení a odbornou literaturou. Studující si formulují cíle směřující k realizaci projektu a jednotlivé kroky jejich naplnění.2. Závěrečné setkání, které je zaměřeno na vyhodnocení souvislé praxe. Evaluace práce studujících. Zpětná vazba vyučujícího k dosaženým výsledkům, kontrola podmínek zápočtu a formulace podnětů pro profesní rozvoj do budoucna.

Získané způsobilosti

-schopnost analyzovat a kriticky reflektovat získané poznatky studujících z realizovaných odborných praxí se zaměřením na sociální práci s rodinou na odborných pracovištích státních i nestátních organizacích sociální práce.- schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy- získat cit pro genderové problémy a rovné příležitosti- schopnost jednat na základě etických zásad, zhodnotit svůj pracovní výkon- získat interakční a interpersonální dovednosti a dovednosti při získávání dat a jejich analýzy- znalosti o činnostech sociálních pracovníků a organizacích v lokální síti sociálních služeb, znalosti aktuálního vývoje v dané oblasti -znalosti o dodržování mlčenlivosti a bezpečnosti práce na pracovištích při praxi- schopnost aplikovat poznatky v praktických situacích, ověření si teoretických východisek sociální práce - schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojů- utváření základních profesních dovedností: schopnost komunikace na pracovišti s kolegy a klienty; schopnost porozumění klientům a jejich problémům a životním podmínkám; schopnost aplikovat metody a techniky sociální práce, rozvoj profesionální identity studujících- přijímat sociální rozlišnost a multikulturnost- osvojení si obecně pracovních dovedností v kontextu pracoviště- schopnost přizpůsobit se a jednat v nových situacích- schopnost nezávislé práce- rozvoj kritického myšlení a analytických kompetencí v kontextu pracoviště

Literatura

Kaniová, I. Odborná praxe formou projektové výuky. Ostrava: Ostravská univerzita, 2014. Štefánek, R. a kol. Projektové řízení pro začátečníky. Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-2835-0.Svozilová, A. Projektový management. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3611-2.KRATOCHVÍLOVÁ, J. Teorie a praxe projektové výuky. Brno: PdF, 2006. Kolajová, L. Týmová spolupráce. Jak efektivně vést tým pro dosažení nejlepších výsledků. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 80-247-1764-6.Časopisy: Sociální práce/Sociálna práca, Práce a sociální politika, Sociální revue, Éthum. VÁVROVÁ, S. Doprovázení v pomáhajících profesích. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0087-1.JŮN, H. Moc, pomoc a bezmoc v sociálních službách a ve zdravotnictví. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-590-5.Musil, L. Ráda bych Vám pomohla, ale .." Dilemata práce s klienty v organizacích. Brno : Marek Zeman, 2004. HIGHAM,P. Social Work: Introducing Professional Practice. Sage Publications Ltd, 2006. Čámský, P. a kol. Sociální služby v ČR v teorii a praxi. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-262-0027-7.BIRKENMAIER, J. The practicum companion for social work: integrating class and field work. Boston: Pearson Education, 2007.

Požadavky

Požadavky na studenta:100% účast na seminářiprůběžné naplňování úkolů aktivní účast na projektovém dnikopie potvrzení o absolvování praxezávěrečná zpětná vazba mentorazávěrečná zpráva projektu

Garant

Mgr. Kateřina Lukešová

Vyučující

Mgr. Ivana Kaniová, Ph.D.Mgr. Sabina Maňková