Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální problematika menšinových skupin (KAM / 3SPMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 3SPMS - Sociální problematika menšinových skupin, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem menšina - definice, typologie2. Předsudek3. Lidská práva - základní lidskoprávní dokumenty a instituce4. Soužití v podmínkách multietnické a multikulturní společnosti5. Reakce příslušníků menšin na atmosféru tolerance a intolerance6. Otázky integrace7. Sociální práce s příslušníky menšinových skupin I8. Sociální práce s příslušníky menšinových skupin II9. Přístupy místní samosprávy k problematice menšin10. Přístupy státu k problematice menšin11. Menšiny a média12. Sociální problematika vybraných menšinových skupin I.13. Sociální problematika vybraných menšinových skupin II.

Získané způsobilosti

Schopnost reflektovat rozmanitosti vztahů mezi většinovou společností a etnickými menšinami Schopnosti přistupovat k situaci etnických skupin s odstupem od předsudků a společenských mýtůSchopnost aplikovat poznatky v praktických situacíchPoznání a porozumění předmětu studia, porozumění profesi sociální práceSchopnost být kritický i sebekritickýSchopnost přizpůsobit se a jednat v nových situacíchSchopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémyPřijímat sociální rozličnosti a multikulturnostCit pro rovné příležitosti

Literatura

Thompson, T. Anti-discriminatory Practice. Palgrave Macmillan, 2001. Devore, W., Schlesinger, E.G. Ethnic Sensitive Social Work Practice. Allyn and Bacon. s. 26 - 42, 1995. PRŮCHA, J. Interkulturní psychologie. Praha : Portál, s. 45 -70, 104 - 119, 2004. Barša, P. Politická teorie multikulturalismu. Brno: CPSDK, s. 7 - 19, 2003. NAVRÁTIL,P., MUSIL L. Sociální práce s příslušníky menšinových skupin. : Sociální studia. Sborník prací Fakulty sociálních studií MU č.5. Brno: MU, s.127-163., 2000. Gojová, V. Sociální problematika menšinových skupin. Ostrava: OU, 2010. Šišková, T., ed. Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha: Portál, 1999. Compass. A mannual of human rights education with young people. Strasbourg:Council of Europe, 2002. Bačová,V.ed. Historická pamät a identita. Košice: Společenskovedný ústav SAV, 1996. Machalová, T. a kol. Lidská práva proti rasismu. Brno, 2001. Listina základních práv a svobod. ŠIŠKOVÁ, T., ed. Menšiny a migranti v České republice. Praha: Portál, 2001. Tajfel, H. Sociálna psychológia menšín. Bratislava, 1995. Všeobecná deklarace lidských práv.

Požadavky

1. Aktivní účast na cvičeních2. Příprava a prezentace skupinového referátu o sociokulturních charakteristikách vybrané menšinové skupiny.3. Znalostní písemný test - 16 otázek, poměr otevřených : uzavřeným 1:1, hranice pro absolvování testu je minimální úspěšnost 75%Kritéria přijetí referátu - (1) zachycení relevantních historických a sociokulturních charakteristik vybrané menšinové skupiny, (2) skupinová prezentace v PowerPoint na 10 - 15 min, (3) zapojení kolegyň a kolegů do diskuze o konkrétním tématu dané Ad (1) V referátu budou diskutována tato tři témata v uvedeném rozsahu:- historické a sociokulturní charakteristiky vybrané menšinové skupiny (max 5 normostran)- služby sociální práce poskytované relevantními organizacemi v ČR (min 0,5 normostran)- reflexe přístupu státu a místní samosprávy /min 0,5 normostran)problematiky

Garant

Mgr. Vendula Gojová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vendula Gojová, Ph.D.Mgr. Vendula Gojová, Ph.D.