Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět St.záv.zk. 3-Metodologie výzkumu v SP (KAM / 3SZK3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 3SZK3 - St.záv.zk. 3-Metodologie výzkumu v SP, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy k této části státní závěrečné zkoušky budou obsahovat témata z absolvovaných předmětů :Metodologie společenských věd1. Počátky empirismu a racionalismu (Descartes a Bacon)2. Pozitivismus vs. interpretativní sociální věda - možnosti a meze.3. Kritická teorie a akční výzkum - možnosti a meze.4. Sociální konstruktivismus5. Sociální jednání (vymezení, struktura, typy, sociální řád) a strukturalismus (neměnné struktury)6. Fenomenologická sociální teorie a její využití v praxi sociálního výzkumu.7. Vztahy mezi předmětem zkoumání, teorií, metodologií a metodikou výzkumu8. Pragmatismus a symbolický interakcionismus a jeho aplikace9. T. Kuhn (teorie vědeckých revolucí), K. Popper (falzifikace), P. Feyerabend ("všechno jde")10. Kvalitativní a kvantitativní výzkum: východiska, validita, možnosti zobecnění11. Výzkum v sociálních vědách. Výzkum jako manažerská aktivita v sociální práci.12. Evolucionismus (následnost etap vývoje) a systémový přístup (subsystémy a jejich vztahy, funkce subsystémů)13. Objektivismus (teorie jako odraz reality) vs. subjektivismus (nástroj analýzy)Metodologie kvalitativního výzkumu14. Charakteristika kvalitativního přístupu, jeho aplikační možnosti, zejm. ve výzkumu v sociální práci. Principy rozlišující kvalitativní a kvantitativní přístup. Etické aspekty kvalitativního přístupu.15. Metody kvalitativního výzkumu vhodné ve výzkumu v sociální práci (např. zakotvená teorie, etnografie, biografie, teorie sociálních reprezentací).16. Role teorie a hypotézy v kvalitativním výzkumu. Výzkumný projekt v kvalitativním přístupu. Průběh kvalitativního výzkumu se zohledněním metod zkoumání.17. Výběr výzkumného souboru v rámci kvalitativního přístupu se zohledněním metod zkoumání. Získávání, zpracování a analýza kvalitativních dat ve vztahu k použitým metodám zkoumání.18. Závěry kvalitativního výzkumu, možnosti a meze zobecnění. Zohlednění metod zkoumání.19. Integrovaný výzkumný přístup (změna paradigma). Možnosti využití v sociální práci.

Získané způsobilosti

- porozumění funkcionálním vztahům mezi paradigmaty vědeckého výzkumu na straně jedné a teoretickými předpoklady výzkumné strategie na straně druhé - schopnost rozhodování v rámci určitého výzkumného paradigmatu na základě heuristického vyhodnocení jeho strukturních složek- znalost kvalitativní metodologie a odpovídajících metod a technik zkoumáníZískání způsobilosti k výkonu povolání - sociální pracovník/pracovnice

Literatura

SILVERMAN, D. Ako robiť kvalitativny výskum: praktická príručka. Bratislava, Ikar, 2005. ISBN 80-551-0904-4.DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 2005. MIOVSKÝ, M. Kvalitativní přístup a metody v psychologickém výzkumu. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1362-4.HENDL, J. Kvalitativní výzkumu. Základní metody a aplikace. 1. vyd. Praha : Portál, 2005. KUBÁTOVÁ, H. Metodologie sociologie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2006. Fajkus, B. Současná filosofie a metodologie vědy. Praha : Filosofia, 1997. ZNEBEJÁNEK, F. Teorie a metoda Herberta Blumera.In Ryšavý, D. (ed.) Acta Universitatis Palackianae Olomuciensis, Facultas Philosophica. Sociologica - Andragogica 2006. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, s. 41 - 55., 2006. Petrusek, M. Teorie a metoda v moderní sociologii. Praha: Karolinum, 1993. Loučková, I. Výzkum v sociální práci -problémy a možnosti In Baum,D., Gojová A.: Výzkumné metody v sociální práci. Ostravská univerzita v Ostravě, Ostrava, 2014. Strauss, A., Corbinová J. Základy kvalitativního výzkumu. Postupy a techniky zakotvené teorie. Boskovice: Albert, 1999. Hammersley, M., Atkinson, P. Ethnography: Principles in Practice. London, New York: Routledge, 2007. Miovský,M., Řehan, V., Čermák, I. (eds.). Kvalitativní přístup a metody vevědách o člověku III. Olomouc: UP, 2004. Miovský,M., Čermák, I., Chrz, V. (eds.). Kvalitativní přístup a metody vevědách o člověku IV. Olomouc: UP, 2005. JAMES, W. Pragmatismus. Nové jméno pro staré způsoby myšlení. Praha: CDK, 2003. FAYERABEND, P. Rozprava proti metodě. Praha: Aurora, 2001. Loučková, I. Směrem k integrovaným strategiím nejen ve výzkumu v sociální práci. Sociologický časopis, 2001. Hacking, I. Sociálna konštrukcia-ale čoho? Čo je o či nie je sociálnou konštrukciou. Bratislava: Kalligram, 2006. FAY, B. Současná filozofie sociálních věd. Praha: SLON, 2002. KUHN, T. S. Struktura vědeckých revolucí. Praha: Oikoymenh, 1997.

Garant

doc. RNDr. Ivana Loučková, CSc.Mgr. František Znebejánek, Ph.D.