Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní sociální práce s rodinou (KAM / 3TERR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 3TERR - Terénní sociální práce s rodinou, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Terénní sociální práce s rodinou - její vymezení, formy, cíle, cílové skupiny. Ukotvení terénní sociální práce s rodinou v zákoně - zákon o sociálních službách, zákon o sociálně právní ochraně dětí, rodinné právo, právo sociálního zabezpečení, trestní právo.2. Typologie sociálních služeb pracující terénní formou s rodinami dle zákona o sociálních službách, jednání s uživatelem (volba jazyka při jednání s uživatelem).3. Specifika práce se sociálně vyloučenými romskými rodinami.4. Hodnocení situace ohroženého dítěte. Transformace systému péče o ohrožené děti v ČR.5. Multidisciplinární spolupráce v rámci terénní sociální práce s rodinou, případové konference.6. Vybrané problémy z trestního práva vztahující se k terénní sociální práci s rodinou.7. Osobní účast na terénním šetření v organizaci poskytující terénní sociální služby rodinám s dětmi.8. Osobní účast na terénním šetření v organizaci poskytující terénní sociální služby rodinám s dětmi.9. Osobní účast na terénním šetření v organizaci poskytující terénní sociální služby rodinám s dětmi.10. Reflexe stáží.11. Bezpečí pracovníka v terénu, práce s agresivním klientem.12. Etické otázky vztahující se k terénní sociální práci s rodinou.13. Nácvik modelových situací při práci s rodinou v terénu.13. Závěrečné zhodnocení předmětu.

Získané způsobilosti

- Schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy- Schopnost aplikovat poznatky v praktických situacích- Přijímat sociální rozlišnost a multikulturnost- Schopnost jednat na základu etických zásad

Literatura

Matoušek, O., Pazlarová, H. Hodnocení ohroženého dítěte a rodiny. Praha : Portál. ISBN 978-80-7367-739-8.Janoušková,K., Nedělníková,D. Profesní dovednosti terénních sociálních pracovníků. Sborník studijních textů. Ostrava : Ostravská univerzita v Ostravě, 2008. Bechyňová, V. Konvičková, M. Sanace rodiny. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-392-5.Standardy kvality sociálních služeb - Výkladový sborník pro poskytovatele. Praha: MPSV,(http://www.mpsv.cz), 2008. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Satirová, V. Kniha o rodině. Praha: Práh, 2006. Sullerotová, E. Krize rodiny. Praha: Karolinum, 1998. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 1997. Metodická příručka pro výkon terénní sociální práce. Praha : MPSV, 2007. Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. Gojová, A., Gojová, V., Špiláčková, M. (eds.). O způsobech zvládání chudoby z perspektivy rodin - podněty pro sociální práci. Ostrava:Ostravská univerzita, 2014. ISBN 978-80-7464-492-4.NAVRÁTIL, P. Posouzení životní situace: úvod do problematiky. In Sociální práce/Sociálna práca. č. 1., s.72-86, 2007. Sobotková, I. Psychologie rodiny. Praha: Portál, 2001. Matoušek, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: SLON, 1997. Bechyňová, Z., Pelech, L. Sanace rodiny. Praha: Portál, 2008. Bednářová, Z., Pelech, L. Slabikář sociální práce na ulici: supervize, streetwork, financování. Brno : Doplněk, 2003. ISBN 80-7239-148-8.Matoušek, O. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha : Portál, 2005. MOŽNÝ, I. Sociologie rodiny. Praha : Sociologické nakladatelství, 1999. ÚLEHLA, I. Umění pomáhat. Praha : SLON, 1999. Zákon č. 359/1999 o sociálně právní ochraně dětí, ve znění pozdějších dodatků. Zavádění Standardů kvality sociálních služeb do praxe. Praha: MPSV, 2002.

Požadavky

Požadavky pro přistoupení k zápočtu:Účast na seminářích. Absolvování jednodenní stáže v týmu poskytujícím terénní sociální práci rodinám s dětmi. Zpracování zprávy z této stáže v rozsahu 2 normostrany.

Garant

Mgr. Hana Žurovcová

Vyučující

Mgr. Hana Žurovcová