Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní projektový management 1 (KAM / 4MEP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 4MEP1 - Mezinárodní projektový management 1, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studující získají poznatky o metodách projektového managementu a koncepcích řízení organizací služeb sociální práce, získají profesní a sociální kompetence v rámci výměny zkušeností organizací v zahraničí a v České republice, zdokonalí si prezentační dovednosti v cizím jazyce, poznají principy grantové podpory v evropském kontextu, vyzkoušejí si komunikaci a spolupráci v mezinárodním týmu, získají možnost rozvíjet mezinárodní spolupráci a kreativní přístupy bez kulturních stereotypů, mohou reflektovat kulturní identitu a kulturní rozdíly.Postup:Studující jsou seznámeni s podmínkami kurzu a povinnou literaturou, kterou prostudují před projektovou výukou se zahraničními studenty.Studující si na základě studia literatury připraví otázky k sociální politice a podpoře EU pro zahraniční studující, pro které si také připraví prezentaci vybrané organizace služeb sociální práce.Součást í předmětu jsou tematicky zaměřené přednášky - sociální politika a sociální služby, sociální práce z pohledu managementu organizací státních i nestátních, struktury podpory EU.Těžištěm jsou odborné exkurze v 6-7 organizacích, které prezentují své služby. Informace prezentací jsou o cíli, poslání, vizi, právní formě a zřizovateli organizace. Dále se jedná o strategie organizace, její image a politické, právní, ekonomické, historické a společenské podmínky.Organizace představí popis trhu, konkurence, donátory, cílové skupiny, dále personální strukturu (vzdělávání, hodnocení a rozvoj pracovníků) a pracovní metody. Studenti kladou připravené otázky.Pro 3 vybrané organizace studenti samostatně a ve spolupráci s vyučujícím připravují návrh projektu na řešení vybraného organizačního problému. Poté studující prezentují koncept projektu , ke kterému je realizována diskuse se zástupci organizací. V rámci pobytu doprovázejí zkušenosti studujících společné reflexe.Studenti zpracovávají individuální evaluace v písemné formě.Po absolvování intenzivního programu exkurzí zpracují studující ve skupinách písemný projekt.

Získané způsobilosti

Student/ka:- se orientuje v projektovém managementu-zná specifika přípravy projektové žádosti a její strukturu- zná možnosti financování z programů EU a dokáže vybrat adekvátní podporu dle zaměření projektu- dokáže zpracovat projektovou žádost a prezentovat koncept projektu v cizím jazyce- dokáže připravit prezentaci v power-pointu na téma sociální ekonomika v cizím jazyce

Literatura

Průvodce fondy EU. Praha: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, 2004. Průvodce projekty Evropského sociálního fondu. Praha: EUROPEUM, 2003. Melinz, Gerhard. The Austrian Welfare State. FH Wien, 2009. Herrmann, Peter. Defining Social Service in Europe. Between the Particular and the General. Baden- Baden., 2007. http://www.particip.de/uploads/media/PCM_Manual_EN-march2001.pdfBernd, Maelicke. Projektmanagement in der Sozialwirtschaft. München, 2005. Herrmann, Peter. Sozialmanagement in Europa. Baden- Baden, 2005.

Požadavky

Účast na projektové výuce ve spolupráci se zahraničními studenty (přednášky, odborné exkurze).Powerpointová prezentace organizace služeb sociální práce.Powerpointová prezentace konceptu projektu.Písemné zpracování projektové žádosti v anglickém jazyce v týmu. Znalost povinné literatury.

Garant

Mgr. Roman Baláž

Vyučující

Mgr. Roman BalážMgr. Sabina Maňková