Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetnictví v sociální správě (KAM / 4UCET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 4UCET - Účetnictví v sociální správě, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam a funkce účetnictví, základní účetní zásady. 2. Majetek podniku obecně. 3. Základní pravidla podvojných účetních zápisů .4. Základní přehled neziskových organizací a jejich zásadních odlišností v účtování od podnikatelských subjektů. 5. Dlouhodobý majetek ziskových a neziskových organizací (pořízení majetku, vyřazení majetku, darování, inventarizace). 6. Vedení zásob ziskových a neziskových organizací (ocenění zásob, evidence). 7. Zúčtovací vztahy příspěvkových organizací (peníze v hotovosti, cenné papíry, krátkodobé a dlouhodobé zálohy). 8. - 9. Finanční účty a zúčtovací vztahy podnikatelských subjektů. 10. Zdroje krytí ziskových organizací a fondové hospodaření neziskových organizací (finanční fondy, majetkové fondy, fond dlouhodobého majetku, fond oběžných aktiv, fond odměn, fond sociální, fond rezervní, fond reprodukce dlouhodobého majetku). 11. Náklady a výnosy ziskových organizací. 12. Výkaznictví ziskových a neziskových (zejména výkaz zisků a ztrát, rozvaha). 13. Organizační složky státu, územně správní celky, základní terminologie, přehled zákonů, specifika účtové osnovy a účtování. (účtová osnova, postupy účtování, majetek, obce, kraje, příjmy a výdaje).

Získané způsobilosti

Student uplatňuje základní znalosti účetních principů obecně a srovnává rozdíly v účtování ziskových a některých neziskových organizací především příspěvkových organizací působících ve službách sociální práce. Student se orientuje v odlišnostech evidence majetku a fondového hospodaření.

Literatura

Kovanicová, D. Abeceda účetních znalostí pro každého. Praha: Polygon, 2001. kolektiv autorů. Meritum - Účetnictví 2007. Praha: ASPI Publishing, 2007. Růtová H. Příklady účtování organizačních složek státu, obcí a příspěvkových organizací. Praha: VŠE, 2005. Filipczyková, H. Účetnictví. distanční studijní opora. Ostrava: OSU, 2006. Nováková, Š. Účetnictví příspěvkových organizací. Praha: VŠE, 2002. Zákon č. 218/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla). Odborné časopisy: Účetnictví, Účetnictví v praxi, Daňová a hospodářská kartotéka. Zákon č. 219/2000 Sb. o majetku ČR a jejím vystupování v právních vztazích.

Požadavky

Podmínkou pro přihlášení ke zkoušce je zpracování souvislého příkladu na účtování v ziskové či neziskové organizaci služeb sociální práce. Příklady budou zadány na cvičení v polovině semestru.Zkouška: V celkovém součtu je nutno získat min. 55 bodů v uvedené skladbě. Celkové hodnocení: 55 - 69b. dobře70 - 85b. velmi dobře86 - 100b. výborně

Garant

Doc.Dr.Ing. Hana Filipczyková

Vyučující

Doc.Dr.Ing. Hana FilipczykováDoc.Dr.Ing. Hana Filipczyková