Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Souvislá praxe 1 (KAM / 5SPX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 5SPX1 - Souvislá praxe 1, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Oblasti zaměření praxe:První týden (40h):Cíle organizace, poslání, její vize. Zařazení do sítě sociálních služeb. Cílová klientela, způsob zapojování klientů, klientek, uživatelů, uživatelek do poskytovaných služeb, nabízené služby organizací. Zdroje informací o klientech, validita informací, způsob vedení dat o klientech. Práva a povinnosti klientů, uživatelů služeb ve vztahu k organizaci.Právní problematika organizace - právní postavení organizace a s tím související právní předpisy, právní problematika v oblasti zaměstnávání pracovníků, v oblasti práce s klienty (práce s důvěrnými daty, archivace) a další normy ošetřující fungování zařízení. Pojištění zaměstnanců, uživatelů, majetku.Personální management - právní problematika zaměstnávání pracovníků, práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatele, motivace a vzdělávání zaměstnanců, požadavky a způsob výběru zaměstnanců, počty, pracovní pozice, náplně práce a odpovědnost jednotlivých pracovníků, způsob vedení pracovníků, kontrola, hodnocení výkonu pracovníků.Kultura organizace - pracovní atmosféra, spolupráce uvnitř organizace, charakter týmové spolupráce, nepsaná pravidla chování a jednání, způsoby řešení konfliktů, formy rozhodování, způsoby komunikace uvnitř a vně organizace. Prezentace organizace na veřejnosti.Druhý týden (40h):Projektová činnost - zjišťování potřeb organizace, způsoby zpracovávání projektů, projektové dokumentace (zapojování zaměstnanců, rozdělení úkolů). Realizace projektů v praxi, způsob vyhodnocování projektových aktivit, způsob psaní monitorovacích a závěrečných zpráv. Problémy při realizaci projektů ve fázi přípravné, realizační, ukončení.Financování organizace - zdroje financí, formy fundraisingu, peněžní toky, finanční struktura organizace, krátkodobé a dlouhodobé financování potřeb, finanční rozhodování, rozpočtový cyklus.Účetnictví organizace a související problematika (finanční audit, účetní podklady, programy pro zpracování účetnictví, právní problematika).

Získané způsobilosti

- znalosti o managementu organizací sociálních služeb (zdravotnických, školských, sociální péče apod.)- schopnost analyzovat manažerské koncepty (management kvality, evaluační techniky)- schopnost aplikovat poznatky v praktických situacích, ověření si teoretických východisek sociální práce - schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojů- utváření základních profesních dovedností: schopnost komunikace na pracovišti s kolegy a klienty; schopnost porozumění klientům a jejich problémům a životním podmínkám; schopnost aplikovat metody a techniky sociální práce, rozvoj profesionální identity studujících- přijímat sociální rozlišnost a multikulturnost- osvojení si obecně pracovních dovedností v kontextu pracoviště- schopnost přizpůsobit se a jednat v nových situacích- schopnost nezávislé práce- rozvoj kritického myšlení a analytických kompetencí v kontextu pracoviště

Literatura

HELMUT, K., MAYRHOFER, W. Personální management, řízení a organizace. Praha: Linde, 2005. Kahánková, J. Holasová, V. Nedělníková D. Průvodce odborným praktickým vzděláváním. Pro studující. Ostravská univerzita v Ostravě, Tiskmorava, 2007. BOGO, M., VAYDA, E. The Praktice of Field Instruction in Social Work: Theory and Process. New York: Columbia University Press, 1998. ÚZ č. 569 - Občanský zákoník a související předpisy. Ostrava: Sagit, 2007. ÚZ č. 601. Zákoník práce 2007. Ostrava: Sagit, 2007. ÚZ č. 602. Cestovní náhrady, mzdové a platové předpisy 2007. Ostrava: Sagit, 2007. ÚZ č. 624. Sociální pojištění. Ostrava: Sagit, 2007. ÚZ č.603. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Ostrava: Sagit, 2007. ÚZ č.604 - Pracovněprávní předpisy, Zaměstnanost, Odbory, Inspekce práce 2007. Ostrava: Sagit, 2007. ÚZ č.615. Účetnictví nevýdělečných organizací. Ostrava: Sagit, 2007. ÚZ č.621. Daně z příjmů. Ostrava: Sagit, 2007.

Požadavky

Odevzdání strukturovaného protokolu ze souvislé praxe (zpracování aspektů z vybraných oblastí), rozsah 10 normostran. Písemné potvrzení o absolvování odborné praxe (100% účast).

Garant

Mgr. Kateřina Lukešová

Vyučující

Mgr. Kateřina Lukešová