Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět St. závěr. zkouška 2 (KAM / 5SZK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 5SZK2 - St. závěr. zkouška 2, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy k této části státní závěrečné zkoušky budou obsahovat témata z absolvovaných předmětů:Finance podniku1.Majetková a finanční struktura podniku a její optimalizace - struktura majetku a zdrojů krytí, charakteristika základních položek, optimalizace majetkové a finanční struktury.2.Finanční analýza podniku - význam, informační zdroje, metody, ukazatelé se zaměřením především na poměrové ukazatele, finanční zdraví podniku (bonitní a bankrotní modely).3.Investiční rozhodování podniku - význam, statické a dynamické metody hodnocení efektivnosti investičních projektů.4.Kalkulace nákladů a ceny - význam, druhy kalkulací, kalkulační metody a technikyManagement organizací služeb sociální práce5.Management jako vědní disciplína - význam a podstata managementu, historický vývoj, funkce managementu, úrovně řízení, profil manažera, trendy v managementu.6.Faktor orientace organizace - metody zjišťování pozice organizace: finanční analýza, teorie hodnoty, benchmarking, analýzy zdrojů a kompetencí organizace, SWOTT analýza, metoda SPACE, analýza PEST, metoda VRIO, BSC, cílové náklady.7.Faktor zaměření a faktor správy - cíle, poslání a vize organizace, vlastnická a manažerská struktura organizace.8.Faktor identity- faktory identity, etika a image organizace, týmové a kolektivní pojetí práce v organizaci, kultura organizace.9.Faktor interakce, mechanické a organické pojetí struktury v prostředí organizace - dimenze organizační struktury, faktory ovlivňující volbu organizační struktury, typy organizačních struktur, nové směry.10. Specifika managementu neziskového sektoru - specifika fungování neziskového sektoru, management neziskových organizací, strategie, možnosti a omezení neziskových organizací.Finanční management organizací služeb sociální práce11.Hodnocení efektivnosti rozhodování ve veřejném sektoru - nákladové metody, lineární programování, metody simulace.12.Rozpočetnictví neziskových organizací - význam rozpočtu, druhy rozpočtu (programový, zdrojový, finančních toků), vazba na finanční plán.13.Hospodářská a doplňková činnost, kontrola v neziskovém sektoru - členění organizací podle hospodářské činnosti, právní předpisy, podstata hospodářské a doplňkové činnosti, pojetí a druhy kontrol, finanční kontrola.14.Fundraising organizace - zdroje financování, plánování a způsoby fundraisingu,15.Veřejné zakázky -význam, legislativa, členění a zadávací řízení u veřejných zakázek.

Literatura

Stiglitz, J., E. Ekonomika veřejného sektoru. Praha: Grada, 1997. Filipczyková, H. Finance podniku. distanční studijní opora. Ostrava: OSU, 2009. Valach, J. a kol. Finanční řízení podniku. Praha: Ekopress, 1999. BOUKAL, P. Fundraising pro neziskové organizace. Praha: Grada, 2013. DONELLY, J.H., GIPSON, J.L., IVANCEVICH, J.M. Management. Praha: GRADA, 1997. ISBN 80-7169-422-3.Koontz, H., Weihrich, H. Management. Praha : East Publishing, 1998. Veber, J. Management: základy, prosperita, globalizace. Praha: Management, 2000. ISBN 80-7261-029-5.REKTOŘÍK, J. Organizace neziskového sektoru. Základy ekonomiky, teorie a řízení. Praha, Ekopress, 2010. Brealey, R. A., Myers, S. C. Teorie a praxe firemních financí. Praha: Victoria Publishing, 1992. Šedivý, M., Medlíková, O. Úspěšná nezisková organizace. Praha: Grada, 2009. Ochrana, F. Veřejný sektor a efektivní rozhodování. Praha: Management Press, 2011. KRČ, R. Zákon o veřejných zakázkách s komentářem a judikaturou. Praha: Linde, 2013.

Garant

Doc.Dr.Ing. Hana Filipczyková