Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretické sebepojetí sociální práce (KAM / 5TESP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 5TESP - Teoretické sebepojetí sociální práce, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod- Co je teorie?- Typy teorií- Teorie sociální práce2. Rané koncepty sociální práce- Mary Richmond (1861-1928): sociální diagnóza a léčba- Jane Adams (1860-1935): komunitní akce a spoluúčast- Alice Salomon (1872-1948): sociální práce jako podpora sociální péče3. Vztah teorie-praxe- Složitost problematiky vztahu teorie-praxe- Význam teorie pro praxi4. Filozofie vědy- Pozitivismus a možnosti- Jaký druh vědy sociální práce potřebuje?5. Věda sociální práce jako věda aktu- Mezidisciplinnárnost a věda sociální práce- Praktický záměr vědy sociální práce6. Objekt vědy sociální práce- Společenské sebe-porozumění sociální práci jako vědě- Profesionální sebe-porozumění sociální práci jako vědě7. Vztah mezi profesí a disciplínou- Kritéria profese- Sociální práce jako vědecký a profesní systém8. Sociální práce jako vědecké řešení problému- Akademické znalosti jako profesionální znalosti- Metody v a pro sociální práci9. Význam odlišnosti- Odlišnost ve vnějších okolnostech- Vnitřní teoretické porozumění odlišnosti10. Třídění a hodnocení teorií sociální práce- potřeba více-úrovňové systematizace- Reflexivně-terapeutická, socialisticky-kolektivistická a individualisticko-reformní perspektiva (Payne)11. Potřeba vyhnout se atomismu a nesoudržnosti- Programové aktivity místo nesoudržných více-úrovňových aktivit- Hlubší porozumění: fenomenologie sociální práce12. Sociální práce jako sociální systém ve společnosti- Sociální práce jako moderní myšlenkový systém- Sociální práce jako instituce důvěry a jistoty13. Sociální práce a modernizace, výzkum v sociální práci- Charakteristiky pozdně moderní společnosti- Význam teorie pro výzkum

Získané způsobilosti

Porozumět rozmanitostem teoretických konceptů sociální práce v teorii a praxi, pochopit teoretický základ vědy o sociální práci, identifikovat, třídit a vyhodnocovat teorie sociální práce a teorie v sociální práci, pochopit podstatu teorie a praxe jejich vztahu v sociální práci a význam výzkumu a teorie pro sociální práci, profesní identitu a společný rozvoj sociální práce jako profesionální systém, pochopit základní charakteristiky sociální práce ve vztahu k ostatním oborům a profesím.

Literatura

Littlechild, B. & Erath, P. & Keller, J. (eds.). De- and Reconstruction in European Social Work. Materials for comparative social work science and intercultural/international social work. ISI, 2005. Göppner, H.-J. & Hämäläinen, J. Debatte um Sozialarbeitswissenschaft. Auf der Suche nach Elementen für eine Programmatik. Vol. 3, ISIS, 2004. Kodymová, P. Historie české sociální práce v letech 1918?1948. Praha: Karolinum, 2014. ISBN 9788024622569.PAYNE, M. Modern Social Work Theory. Basingstoke: Palgrave, 2005. JANEBOVÁ, R. MUSIL, L. Mýty o roli sociálních pracovníků a pracovnic. s.50-61. Sociální práce/Sociálna práca 1/2007. Laan, G. Otázky legitimace sociální práce 1. vyd. Boskovice: Albert, 1998. ISBN 8085834-41.Göppner, H. J., Hämäläinen. Rozprava o vede o sociálnej práci. Bratislava: VŠ ZaSP Sv. Alžběty, 2008. Musil, L. Různorodost pojetí, nejasná nabídka a kontrola výkonu sociální práce?. s.60-79. Sociální práce/Sociálna práca, 2/2008, 2008. Kirk, S. A. & Reid, W. J. Science and Social Work. A Critical Appraisal. Columbia University Press, 2002. Erath, P. & Littlechild, B. & Vornanen, R. (eds.). Social Work in Europe - Descriptions, Analysis and Theories. Materials for comparative social work science and intercultural/international social work. ISIS, 2004. Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. Strieženec, Š. Teoria a metodologia sociálnej práce: vybrané problémy. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2005. SOTONIAKOVÁ, E. Teorie a metody sociální práce. Ostrava : FF OU, 2005. Soydan, H. The History of Ideas in Social Work. Venture Press, 1999. Engelke, E. Theorien der Sozialen Arbeit: eine Einfuhrung. Freiburg im Breisgau : Lambertus, 2002. Lorenz, W. Towards a European Paradigm of Social Work - Studies in the History of Social Work and Social Policy in Europe. Inauguraldissertation zur Erlangung des akademischen Grades Doctor philosophiae (DPhil) an der Fakultät Erziehungswissenschaften der Technischen. Universität Dresden, 2004. Matoušek, O. a kol. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001.

Požadavky

Předmět je vyučován v cizím jazyce - anglický/německý.Požadavky pro přistoupení ke zkoušce:1. Znalost povinné literatury.2. Zaslání korespondenčního úkolu v rozsahu 4 normostran zabývající se tématem "Teorie a metody sociální práce v ČR" do data určeného vyučujícím, Písemná zkouška v českém jazyce ze znalostí povinné literatury (otevřené otázky). 70% úspěšnost

Garant

Dr. Juha Erkii Antero Hämäläinen

Vyučující

Dr. Juha Erkii Antero HämäläinenMgr. Klára GanobjákováMgr. Marie Špiláčková, Ph.D.Mgr. Martina Závodná