Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování v sociálních službách (KAM / 6PROJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 6PROJ - Projektování v sociálních službách, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky - možnosti financování organizací sociálních služeb z pohledu grantové politiky. Projektová činnost jako součást fundraisingových aktivit organizací.2. Úvod do problematiky tvorby projektů (pojem projekt, projektový cyklus a jeho jednotlivé fáze).3. Zainteresované skupiny v projektu (analýza zainteresovaných skupin, spoluúčast skupin, matice vlivu a významu). Nácvik analýzy zainteresovaných skupin.4. Analýza problému, definice, SWOT analýza, logický rámec - definice. Nácvik SWOT analýzy.5. Logický rámec (LR) - cíle a účel projektu. Nácvik tvorby LR.6. Logický rámec (LR) - výstupy projektu, aktivity v projektu. Nácvik tvorby LR.7. Identifikace, vyhodnocení a management rizik výchozích předpokladů.8. Logika LR a využití pro komunikaci.9. Tvorba rozpočtu a harmonogramu činností, projektové zprávy, monitoring projektu, vytváření partnerství v projektu. Nácvik tvorby rozpočtu a harmonogramu v projektu.10. Stanovení ukazatelů pro ověření dopadu projektu. Základní hodnotící kriteria, principy úspěšného projektu (evaluace).11. Žádost a její náležitosti. Zpracování žádosti k projektu, vyplnění tiskopisů a doplnění formálních náležitostí, kompletace žádosti.12. Různé formy projektových žádostí v závislosti na typu donátora. Praktické postupy a možnosti sestavování projektových žádostí. Lidé a jejich role v projektovém řízení, lidský faktor projektového řízení.

Získané způsobilosti

dovednost vytvářet projekt v kontextu organizací sociálních služeb- schopnost tvořit nové myšlenky a ideje- schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojů - schopnost vypracovat potřebné podklady pro zpracování projektu- schopnost pracovat v týmu

Literatura

Bulletin pro sociální prevenci, pomoc a intervenci. Praha: Éthum, 2003. http://ecn.cz. http://icn.cz. http://neziskovky.cz. http://vlada.cz. http://www.esfcr.cz. Manual Project Cycle Management, EUROPEAN COMMISSION EuropeAid Co-operetion [Cit. 2005-11-16],http://www.particip.de/uploads/media/PCM_Manual_EN-march2001.pdf. Office General Affairs Evaluation. 2001. Růžičková, R. Neziskové organizace. Olomouc: ANAG, 2003. Němec, V. Projektový management. Praha: Grada, 2002. Svozilová, A. Projektový management. Grada, 2006. Plamínek, J. Řízení neziskových organizací. Praha: Lotos, 1996. Burton, C. A Practical Guide to Project Management. London : Kogan Page, 1994. Misíková, M., Mulder, P. Alternativní získávání finančních prostředků. Brno, 2001. KAŽMIERSKI, T., PELCL, P. Projektové a strategické plánování. Praha: REC ČR, 2003. Branberger, R. Řízení projektového cyklu a logický rámec. Praha: AGNES, 2003. ROSENAU, D. M. Řízení projektů. Praha:Computer Press, 2000. Bárta, J. Strategické plánování pro neziskové organizace. Praha, 1997. Ochrana, F. Veřejné projekty a veřejné zakázky. CODEX Bohemia, 1999. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Háblová, L. Zdroje mezinárodní finanční pomoci se zaměřením na neziskové organizace. Agnes, 2000.

Požadavky

Aktivní účast (dvě omluvené absence), zpracování projektového záměru.

Garant

Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D.Mgr. Monika Střelková